– Jag tror jag blev framröstad för att jag har ämneskunskaper som är intressanta och inte för ett spännande levnadsöde. Det är ett ganska smalt ämne.
Ämnet ifråga som Herman Geijer, årets Lyssnarnas Val för Sommar i P1, ska prata om är verkligen smalt. Han är till och med den första i programmets historia som pratar om det. Han kan nämligen titulera sig som zombieexpert. I hans ABF-kurs "Att överleva en zombiekatastrof", får deltagarna lära sig allt om de odöda och hur man hanterar krissituationer.
Hemma hos Herman Geijer verkar dock en stundande zombieapokalyps vara långt borta. Utanför leker partnern Hanna Schubert med deras 1-åriga son Ante. Inne i lägenheten finns det varken zombieaffischer, 30-liters vattendunkar eller hemmasnickrande fällor.
– Nej, jag samlar inte på zombiegrejer och jag är inte så värst prylintresserad. Det räcker att ha lite extra saker hemma. Torrmat som pasta i skafferiet, vatten och batterier. Jag kör på kunskap och färdigheter istället för prylar, förklarar han.
Att bli zombieexpert var inget konstigt för Herman Geijer. Han inte var så zombieintresserad under uppväxten i Örsundsbro, men det förändrades när han började lyssna på hårdrock och flyttade till Uppsala.
– Jag kollade mycket på zombiefilm när jag var ung, det hängde ihop med att vara hårdrockare liksom. När jag bodde med en kompis i Uppsala började vi prata om hur vi själva skulle förbereda oss om ett zombieanfall faktiskt skulle ske. Vilka ställen som var bra att gå till, vilka varor vi skulle ha hemma och liknande.
Det visade sig snabbt att flera andra i umgängeskretsen hade haft liknande tankebanor, och när han flyttade till Stockholm bestämde han sig för att starta en cirkel hos ABF på ämnet.
– Det kom in massvis med anmälningar och då fick jag prestationsångest eftersom folk skulle förvänta sig något. Så jag började läsa på en massa om zombier och krissituationer. Jag gick kurser i överlevnad och tog in gästföreläsare som lärde ut praktiska saker.
Men kursen behandlar inte zombier som något som faktiskt existerar. Kunskaperna är tänkta att fungera i allt från vardagssituationer där man behöver behålla lugnet, till hur man kan förbereda sig för ifall en katastrof faktiskt inträffar. De vandrande döda får agera metafor för verkliga katastrofer, eftersom det för många är ett scenario som går att relatera till, med tanke på zombiens till synes aldrig sinande popularitet.
– Odöda dyker upp i alla möjliga kulturhistoriska kontexter. Många kulturer och religioner har sina egna berättelser om levande döda och liknande varelser som återvänder för att hämnas. Nu har zombien gått från fulkultur till att istället bli mainstream, förklarar han.
Och visst är det så. Zombier dyker upp överallt, från omåttligt populära tv-serier som The Walking Dead och Game of Thrones, till Minecraft, Harry Potter och oräkneliga tv-spel. Det finns till och med romantiska komedier om och med de levande döda. Så kallade "zomcoms".
– Dagens zombie representerar den konsumentlust som finns i samhället. Zombien är den perfekta konsumenten, en vars hunger aldrig släcks. Dagens konsument vill alltid ha fler nya saker. En ständig hunger efter nya prylar och nöjen. Zombiegenren är en väldigt samhällskritisk och politisk genre.
Herman Geijer gestikulerar energiskt i luften när han kommer in på samhällsaspekten av zombie-ämnet. Som om platsen vore framför svarta tavlan i ABF:s klassrum och inte vid köksbordet hemma i Hägersten. En viktig beståndsdel av kursen är diskussioner om samhället och interaktionen mellan människor vid kriser.
– Det är många som förändras vid krissituationer, vilket vi ju ofta ser i serier och film om postapokalypsen. Oftast får vi se att folk blir egoistiska och fientliga, men det finns studier som visar att det tvärtemot ofta blir en ökad solidaritet vid kriser, att man hjälper varandra och samarbetar. Det har gett mig en ökad tro på människor.
Plötsligt slår det i ytterdörren och Hanna Schubert kommer inbärandes på Ante, som enligt mamman har torkat upp gårdens vattenpölar med sina kläder. Ante sätter sig på golvet och börjar banka med sin sked i en kopp, men pappa Herman byter snabbt och vant ut Antes sked mot en betydligt tystare en i plast.
– Kursen har gett mig bättre koll i vardagssituationer, med barn och så. Jag var på en lekplats med mitt 5-åriga bonusbarn förra året och han ramlade och fick en järnstång rakt i magen. Han blev panikslagen och tappade luften. Men jag visste hur jag bäst kunde hantera situationen.
När det kommer till större kriser tycker han att vi generellt är sämre förberedda nu, än vad vi var under Kalla kriget.
– Vi hade mer koll på skyddsrum och vi var förberedda på kriget om det skulle komma. Nu är vi mer beroende av att saker klaffar, som mattransporter. Vi tål inte störningar lika väl som strömavbrott och liknande. Jag tycker vi borde diskutera hur vi bygger ett samhälle som klarar kriser bättre.
Och olyckor av större och mindre grad händer ju. Några realistiska katastrofer för Uppsala som är en kärnkraftsolycka i Forsmark, eller en översvämning av Fyrisån. Naturkatastrofer är betydligt vanligare än zombieanfall och att förbereda sig hjälper mycket. Men det är inget krav att ha ett katastrof-kit ständigt till hands.
– Träna så du har en fungerande kropp och lär känna dina grannar. De som brukar klara sig väl i kriser är de som samarbetar. Att ha extra resurser hemma så att du kan klara dig i tre dygn utan el kan alltid vara bra. Vi har fem grundbehov som behöver uppfyllas och det är mat, vätska, sömn, värme och trygghet.
Under sitt sommarprat kommer Herman Geijer utgå mycket ifrån det upplägg han har i zombiekursen. Mycket praktiskt, men också den samhällskritiska delen av de levande döda som han verkar brinna extra för. Han är nöjd med kursens nivå, och intresset för den har varit såpass stort att ABF vill driva den på andra orter. Bland annat i Uppsala, med Herman Geijers bok "Zombieöverlevnad: din guide till apokalypsen" som kurslitteratur. Trots att de hjärnätande odödas popularitet i kulturen aldrig verkar dö, har hans eget intresse avtagit en del.
– Jag blir rätt zombietrött i perioder. När jag skrev boken så konsumerade jag bara zombiegrejer. Nu är jag mer intresserad av andra böcker, om psykologi och överlevnad. Jag vill lära mig nya saker igen, vilket också var varför jag började med zombieöverlevnaden. Det är det som driver mig.