Food trucks intar Uppsala

Under kvällens spelning i Botaniska trädgården kommer det att finnas ett brett utbud av mat från olika delar av världen. En i mängden är Beast food truck från Uppsala som laddat upp med vietnamesiska tacos.

6 augusti 2014 09:33

Det är trångt, men fräscht i den gamla Citroenen från 1969 som nu fungerar som ambulerande kök under namnet Beast Food Truck. Här ska Anders Jonsson sälja mat under Veronica Maggios spelning i kväll.

– Det kommer att bli vietnamesiska tacos, "banh mi". De innehåller kyckling kryddad med honung och ingefära, picklade grönsaker, majonnäs och hot sauce, säger Anders Jonsson, ägare till matbilen Beast Food Truck.

Food trucks har blivit ett allt vanligare inslag på gatorna i större städer. Fenomenet, att servera vällagad snabbmat från bil, kommer ursprungligen från USA där bilarna är många och specialiserade på olika typer av kök. Sedan två år tillbaka har Stockholm och därefter Göteborg och Malmö lättat upp regelverket kring mobil matförsäljning och ökat antalet tillstånd, vilket lett till att fler matbilar nu konkurrerar med de fasta restaurangerna. Till skillnad från i StockhoIm, där bilarna åker runt från dag till dag, har vi i Uppsala hittills mest sett matvagnar som dagligen står på samma plats.

Anders Jonsson köpte sin Citroen i december förra året och beskriver satsningen som ett seriöst hobbyprojekt, på sidan av sin lärartjänst.

– Jag har haft ett stort matintresse och velat starta någonting eget. Att öppna restaurang hade varit ett stort steg, men när jag hittade den här bilen kändes det rätt, säger Anders Jonsson.

Efter att citroenen blev ombyggd till kök, har Anders hunnit med att låna ut den till SVT:s EU-valvaka. Bilen kördes då in i tevestudion och fungerade som snabbmatsrestaurang under kvällen. Han har också själv serverat mat under Metallicas konsert på Stockholm Fields. Åtgången var strykande – Anders sålde slut på allt efter fyra timmar. Planen är nu att delta i olika evenemang, arbeta med catering och sälja mat på bröllop och företagsfester. På sikt är också tanken att han ska stå på Uppsalas gator vissa helger.

– Att äta riktigt bra mat från gatan är svårt i Uppsala och Sverige. Det är tråkigt att snabbmatskulturen är så begränsad. Jag vill erbjuda lite annorlunda, god och vällagad snabbmat.

Under kvällens spelningar kommer åtta olika matbilar och stånd stå placerade runt fontänen strax bakom scenen i Botaniska trädgården.

– Jag hoppas att folk går runt och testar de olika bilarnas mat. Det är det som är charmen med food trucks när vi samlas så här flera stycken i ett kluster, man kan äta flera olika rätter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sandra Gunnarsson