Folkpartiet inte välkommet på Pride

Folkpartiet och Liberala ungdomsförbundet, LUF, är inte välkomna att delta i årets Uppsala Pride, som går av stapeln nu på torsdag.

14 maj 2012 10:49

Anledningen är enligt ett mejl från arrangörerna att partiets ”ståndpunkter strider mot vår vision”.
– De är anti-kapitalister och socialister, så som jag förstår det får vi inte vara med för att vi är liberaler och tror på marknadsekonomi, säger Tove Henriksson, ordförande för LUF i Uppsala län.

Har Uppsala Pride något ansvar att bjuda in organisationer som inte tycker som de?
– Deras självbestämmelserätt som förening ifrågasätter vi inte. Det vi ifrågasätter är att man använder sig av Pride, som ska verka för hbtq-rörelsen, och inte för socialism, och då inte bjuder in organisationer som vill kämpa för de här frågorna.

Nu har även Miljöpartiet dragit tillbaka sin planerade medverkan i Uppsala Pride.
– Det är helt oacceptabelt att de meddelar Folkpartiet och LUF att de inte är välkomna. Om någon påstår att Folkpartiet inte kan vara med för att de inte är socialistiska, då kan Miljöpartiet inte heller vara med, för vi är absolut inte socialistiska, säger kommunalrådet Maria Gardfjell (MP).

Pridearrangörerna ville på måndagsförmiddagen inte kommentera mejlet till Folkpartiet.

Centerpartiets HBT-nätverk meddelade senare på måndagen att de ser allvarligt på beskedet att LUF fått avslag.
"Beskedet är både beklagligt och upprörande på samma gång, och det skulle kunna leda till en icke önskvärd utveckling med 'borgeliga' respektive 'socialistiska” prideevenemang på lokal nivå", skriver Tobias Alfredsson, ordförande i Centerpartiets HBT-nätverk, i en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!