"Folk kan nästan inte ta bilen när de behöver"

Fembarnsfar, smålänning och frikyrklig. Det är klart att Jonas Segersam är kristdemokrat. Äldrevården är viktigast, men han vill också se en satsning på Uppsalas historia.

4 juni 2018 08:00

Sedan Ebba Busch Thor lämnade kommunpolitiken för den nationella scenen har Jonas Segersam varit KD:s ledare i Uppsalas kommunpolitik. Nu är han förstanamn i valet till kommunfullmäktige. De två har lite olika framtoning, tycker han själv.

– Jag jobbar heller inåt än utåt och har inte tyckt om att marknadsföra mig själv. Ebba Busch Thor däremot går ju verkligen hem hos folk.

Han säger att hans första år gått ut på att se och lära i kommunpolitiken, och att han nog inte är känd på stan.

– Men nu är det dags att kliva fram.

Vad är viktigaste frågan i Uppsala just nu?

– Äldreomsorgen, att det inte finns platser, att man inte kan välja boende eller utförare, att kvaliteten i livets slutskede är för dålig. Vi jobbade hårt med de frågorna under Ebba Busch Thor och Gustaf von Essens tid, men mycket av det har slagits sönder.

Men ni är ju det parti som i budgetarna för 2017 lade minst pengar på äldrevården i kommunen.

– Ja, det var inte så smickrande när det blev en nyhet i höstas. Men allt handlar inte om hur mycket pengar. Det viktiga är hur pengarna används och att vi jobbar med ledarskap och värderingar i vår syn på äldre. Och att vi är effektiva, samtidigt som vi inte kan kapa hur mycket som helst i kostnaderna.

Den rödgröna majoriteten lade nästan 40 miljoner mer än KD på äldrevård i sin budget i höstas.

Gör inte det någon skillnad i kvaliteten?

– Det är en valfläsksbudget som kommer att leda till en galopperande kostnadsutveckling. Se på heltidsreformen, som är ett tvång att ha heltidstjänst, och som kostar väldigt mycket pengar för kommunen och leder till praktiska problem för personalen. Det är fel väg.

Hur ser Uppsala ut om 20 år om du får bestämma?

– Uppsala har vuxit, inte minst söderut med ny station i Bergsbrunna med spårvagnsanslutning, samtidigt som vi satsat på hållbart boende på landsbygden med skolskjutsar, kollektivtrafik och det som krävs. Vi har också utvecklat Uppsala till en grön stad, exempelvis med en trädgårdsstad i Stabby, och bevarat jordbruksmarken runt staden och inte bara byggt sjuvåningshus på den.

Om du inte främst tänker på den fysiska miljön?

– Då har familjer fått större möjligheter att välja själva när det gäller barnomsorg och skola, och de äldre har det lättare att hitta lämpliga boendeformer som trygghetsboende.

Vad är det bästa med Uppsala?

– Det historiska Uppsala, med Slottet, Domkyrkan, Fyrisåns betydelse som vattenväg, och så vidare. Tyvärr är det något som ofta tonas ned. Det borde i stället användas mer och är en stor möjlighet för besöksnäringen.

Det sämsta då?

– Att det är så platt, och att det inte finns så mycket sjöar och vatten.

KD och alliansen har i en debattartikel i UNT skrivit att man vill att varje parkering som försvinner i city ska ersättas med en ny.

Är ni ett bilåkarparti?

– Jag bor själv på landsbygden och vi som gör det måste kunna åka bil. Nu har det varit helt stopp på byggen av parkeringshus, och det kostar pengar att parkera till och med på fredag kväll. Det är helt sjukt tycker jag.

Kommunen subventionerar parkeringskostnaden, som inte motsvarar värdet av parkeringsmarken i Uppsala.

KD är ju emot kommunal inblandning. Är det rimligt att alla Uppsalabor som inte har bil ska vara med och göra det billigare för dem som har?

– Det vet jag inte om jag håller med om, man betalar mycket kostnader på sin bil. I dag drar jag mig för att ta bilen.

Me är inte det ett tecken på att systemet fungerar?

– Jo, det är bra, men nu kan folk nästan inte ta bilen om de behöver för att det är för dyrt och svårt. Men vi behöver också bygga ut kollektivtrafiken och få spårvagnar i Uppsala.

Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor, som vi har flera stycken i Uppsala. Vad tänker du om det?

– Det kan inte staten bestämma, det skulle gå emot Europakonventionen. Jag tycker att Socialdemokraterna och Moderaterna tävlar om att ta över SD:s politik och vill därför bland annat komma åt vissa muslimska friskolor. Visst kan det finnas problem, men jag tror på bättre tillsyn och kontroll och på arbetet med värderingar i samhället. De dåliga exemplen är inte religionens fel, utan extrema personers. Jag tycker också att den här debatten är överdriven.

Hur då?

–  Man stämplar hela grupper utifrån fördomar. Att flickor och pojkar inte åker på samma buss eller sitter tillsammans, jag vet inte om det är det allvarligaste problemet. Om flickor och kvinnors frihet kringskärs, då är det förstås ett problem, men ibland tycker jag att det är lite hysteri över kritiken.

Personligt

Namn: Jonas Segersam

Aktuell som: Förstanamn för Kristdemokraterna i Uppsala

Ålder: 48 år

Familj: Fru Ingvild från Norge, fem barn mellan 11 och 21 år.

Bor: På landet i Danmarks Knivsbrunna.

Gör mig glad: När familjen är glad.

Grät senast: Det som senast fått mig rörd var när vi på bio såg filmen ”Darkest Hour” om Churchill och Englands till synes hopplösa situation gentemot nazisterna.

Skäms över: Att det i Sverige idag finns personer som inte erkänner förintelsen och bortförklarar sanningen.

Så varvar jag ner: Med löpning och vedhuggning.

På nattygsbordet: Ingenting just nu, men det senaste jag läste var en bok av en som överlevde förintelsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Skeri

Ämnen du kan följa