Flygdagen i Uppsala var största någonsin

Flygdagen i helgen blev den största som någonsin hållits. Enligt ansvariga kanske det inte kommer att dröja lika länge innan nästa flygdag anordnas i Uppsala.

27 augusti 2018 18:32

Det är en belåten Mats Gyllander, informationsansvarig för Flygdagen 2018 som hölls i Uppsala i helgen, som sammanfattar arrangemanget som lockade en rekordpublik.

– Tillsammans med polisen och projektledningen gjorde vi en uppskattning på att det fanns mellan 140 000 och 150 000 personer på plats på Ärna under lördagen, säger han.

Publiksiffran gör Flygdagen 2018 till det största arrangemang som genomförts i svenskt luftrum.

– Vi hade satt en rimlig uppskattning på att åtminstone 120 000 personer skulle komma till Uppsala, men vi var beredda på 150 000, säger Mats Gyllander.

Han berättar att förberedelserna inför Flygdagen var många och omfattande.

– Jag är alldeles särskilt nöjd med att vi lyckades täcka in allt i planeringen – från det minsta till det största. Det handlar om allt från att förse besökande barn med namntaggar med föräldrarnas mobilnummer till att ordna parkering för 30 000 bilar.

Bilar, ja. Det var ju en del köer under dagen, både till och från Ärna?

– Allt flöt på bra, möjligen med undantag av trafiken. Där kunde flödet ha varit bättre. Men vi har lärt oss och hoppas kunna förbättra trafikflödet till nästa gång, säger Mats Gyllander som gläds över att Flyg-Uppsala nu är på banan igen:

– Det känns så. Nu har vi kommit med på listan igen, och det kommer säkert inte att dröja 16 år igen tills det är dags för Uppsala att arrangera Flygdagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Bill