Flera valaffischer har redan vandaliserats

Med ungefär en månad kvar till valdagen trappar nu partierna upp sina valkampanjer och stora delar av Uppland är täckta av valaffischer. Många av dem har dock redan blivit vandaliserade.

13 augusti 2018 19:02

På lördagskvällen satte Centerpartiet upp affischer längst Fyrislundsgatan i Årsta. Redan nästa morgon upptäckte de att affischerna hade blivit nerklottrade.

– Det känns jättetråkigt. Det ser ut som att någon skrivit ordet "clown" och sedan sprayat en röd clownnäsa på Annie Lööfs ansikte, säger Anne Lennartsson (C), distriktsordförande för Centerpartiet i Uppsala län.

Centerpartiet har valt att polisanmäla händelsen.

– Det är ju ett brott dels mot oss, dels mot samhället. Och det kommer säkert att bli fler anmälningar av det här slaget framöver, säger hon.

Anne Lennartsson upplever att klimatet under årets valkampanj har blivit hårdare.

– Det har skett en förskjutning där man hatar människan i stället för åsikterna, säger hon.

Även Socialdemokraterna har fått några av sina affischer förstörda. På Skogsvägen intill Ica Supermarket i Sävja har någon sparkat ner valaffischer.

– Vi affischerar ju på lagliga platser och då är det såklart jättetråkigt att sådant här händer. Nu måste våra volontärer åka ut igen och byta ut affischerna, säger Agneta Boström (S), ledamot i utbildningsnämnden.

Agneta Boström tillbringar mycket av sin tid i partiets valstuga på Stora Torget. Enligt henne har stämningen där hittills varit god.

– Det är viktigt att vi visar respekt för vandra och håller god ton i valrörelsen mot alla partier som ställer upp, säger hon.

I Sävja var även Vänsterpartiets affischer nedrivna och klottrade på med texten "SD". I Vänsterpartiets valstuga på Stora Torget menar man att det inte är helt ovanligt att valaffischer saboteras, men att de kommer att fortsätta byta ut och sätta upp nya.

– Vad ska man säga, det är ju jättetråkigt. Jag tror att vi kommer att polisanmäla den här händelsen och även eventuellt framtida skadegörelser, säger Ingela Ekrelius (V), valsamordnare.

Inte heller Kristdemokraterna är skonade från sabotage. På Vårdsätravägen, strax intill Rosendalshallen, har någon målat ett omringat A över deras affischer. Felicia Sundmark (KD) är före detta ordförande för Kristdemokraterna Uppsala. Enligt henne anmäler även Kristdemokraterna skadegörelser som denna till polisen.

– Det anmäler de flesta sabotagen. Vi fick även vår valstuga vandaliserad här om dagen, någon hade målat ett hakkors över bilden av Ebba Busch Thor, men nu har vi fått upp övervakningskameror så vi hoppas att det blir bättre framöver, säger hon.

<p>Valaffischering</p>

Det är Länsstyrelsen som beslutar om tillstånd för valaffischer inom Uppsala län. Ett generellt tillstånd gäller för de partier som deltar i något av valen till riksdagen, landstings- eller kommunfullmäktige. Man får sätta upp valaffischer längst allmänna vägar inom Uppsala län.

Det finns dock flera villkor för trafiksäkerheten. Affischer får till exempel inte sättas upp i kurvor eller så att sikten skyms för fordonsförare.

Källa: Länsstyrelsen Uppsala län

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!