Flera har larmat om farliga vägen

Trafiksituationen på Musikvägen har varit farlig länge, menar Gottsundabor. "Jag har bara väntat på att någon ska bli påkörd", säger en kvinna som kontaktade Uppsala kommun bara häromdagen om att åtgärder behövs.

11 maj 2019 20:05

Flera Gottsundabor har i kontakt med UNT sagt att de inte är förvånade över att trafikolyckan i fredags inträffade just på Musikvägen. De säger att det under många år körts väldigt fort där, trots att det varit en 30-väg.

– Jag har bott i Gottsunda i tio år och bara väntat på att någon ska bli påkörd. En stor del av vägen är en lång kurva med skymd sikt och flera utfarter, samtidigt som det inte finns någon ordentlig cykelväg så många cyklar på vägen, säger en kvinna som såg olyckan i fredags strax efter att den hänt.

Hon påpekar att passagen där mannen och kvinnan blev påkörda används som övergångsställe av boende som ska till eller från Gottsunda centrum. Något som hon tycker funkat relativt bra eftersom det just där stod två 30-skyltar tidigare, som blev ett slags naturliga farthinder. Men när kommunen för bara några veckor sedan höjde hastigheten på Musikvägen till 40 togs dessa bort.

– Vi var många som blev förvånade över att kommunen höjde farten utan att sätta dit några slags farthinder eller fartgupp. Hade man haft det hade polisen inte kunnat accelerera där. Eller någon annan bil heller för den delen; olyckan kunde ha orsakats av vilken bil som helst.

Kvinnan kontaktade kommunen för några år sedan och bad om åtgärder för att få ner farten på Musikvägen, allt från fler hastighetskontroller till övervakade övergångsställen och fartgupp, men inget gjordes. Och häromdagen – bara ett par dagar innan olyckan – hörde hon av sig till kommunen igen om att de inte kan ta bort farthinder utan att sätta dit nya.

– De svarade då att de ska utvärdera 40-sträckorna och att det tidigast våren 2020 kan komma fartgupp eller liknande.

UNT har sökt kommunen för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Sandow