Fler dödsfall än vad siffrorna visar

På fredagen hade totalt 30 personer dött i covid-19 på regionens sjukhus. Men statistiken släpar efter kraftigt och alla dödsfall i covid-19 kommer inte att registreras.

Det tar lång tid innan dödsfall på äldreboenden kommer med i den officiella statistiken över antalet döda, även om den avlidna har bekräftad covid-19.

Det tar lång tid innan dödsfall på äldreboenden kommer med i den officiella statistiken över antalet döda, även om den avlidna har bekräftad covid-19.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Uppsala län2020-04-09 11:59

Flera av länets kommuner har uppgett att personer dött i covid-19 på bland annat äldreboenden. Men i den statistik som Region Uppsala uppdaterar dagligen finns de inte med – där ingår bara dödsfall som inträffat på sjukhus. 

Ett av skälen är att olika uppgifter hamnar i olika register. Det gör att registreringen inte sker per automatik vid dödsfall utanför sjukhusvård, till exempel om en person avlider på äldreboende eller i hemmet.

– Vi får ingen automatisk rapportering om en person med bekräftad covid-19 vårdas på sjukhus, intensivvårdas eller avlider. Det dröjer väldigt lång tid innan vi får den rapporteringen, säger Johan Hedlund, smittskyddssköterska på Region Uppsalas smittskyddsenhet.

Det kommer därför att dröja länge innan de dödsfallen går in i regionens statistik.

– Siffrorna kommer att uppdateras, det görs körningar på alla positiva coronaprover mot dödsregistret. Men det här tar tid, säger Johan Hedlund.

En annan sak som gör siffrorna osäkra är att inte alla som avlider i covid-19 har provtagits. Vid utbrott på äldreboenden testas i regel bara det första fallet. Personalen på ett boende kan vara övertygade om att en patient dött i covid-19 utan att det räknas så i statistiken. Dessutom har mindre än var femte prov som tagits i regionen visat positivt för coronavirus, så även om man misstänker covid-19 är det långt ifrån säkert att så är fallet.

För att kunna uppskatta hur hög dödligheten varit kan man i efterhand kontrollera hur många som dött jämfört med ett vanligt år.

– Då kan man se om det var en högre dödlighet än förväntat, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef på Nära vård och hälsa på Region Uppsala.

Att det ska gå att ta fram en exakt dödssiffra är dock inte troligt. Det blir fråga om en uppskattning. Fredrik Settergren tycker inte heller antalet döda är det bästa måttet på smittans intensitet, med tanke på mörkertal, eftersläpning och osäkerhet.

– Det kan vara helt andra siffror i verkligheten. Om man ska följa något mått på smittans intensitet är det antalet intensivvårdade. Men även där finns osäkerhet, till exempel i Italien och Spanien där man inte kan vårda alla, säger Fredrik Settergren.

Johan Hedlund på smittskyddsenheten är inne på samma linje.

– Antalet intensivvårdade är en ganska bra indikator på hur ansträngt läget är just nu, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!