Fem åtalas för grov våldtäkt på ung pojke

Fem pojkar i 16-17-årsåldern åtalas för våldtäkt mot en ung pojke i ett skogsparti i Uppsala en natt i oktober.

6 december 2016 09:57

Brottsoffret är yngre än 15 år. Alla fem åtalades på tisdagen för grov våldtäkt mot barn. Enligt åklagarens stämningsansökan har de slagit offret i huvudet och kroppen, hållit för hans mun och tvingat in honom i ett skogsparti i närheten av Hugo Alfvéns väg i Gottsunda, där övergreppen genomförts under knivhot. Den pojke som höll i kniven ska enligt åtalet flera gånger ha hotat att skada eller döda offret. Övergreppet pågick i över en timmes tid och var enligt åklagaren planlagt.

En av de åtalade misstänks också ha filmat delar av övergreppet och därefter hotat att lägga ut filmen på Facebook eller andra sociala medier, om offret gick till polisen. Den misstänkte pojken åtalas i den delen för övergrepp i rättssak och barnpornografibrott.

Alla fem har i polisförhören nekat till brottsmisstanken. En av dem har uppgett att han inte varit på platsen vid händelsen medan två förklarat att de inte minns vad de gjort vid tillfället. Två av dem har enligt åklagaren gjort vissa medgivanden, bland annat att de befunnit sig på platsen och utfört vissa handlingar, men anser inte att det ska rubriceras som grov våldtäkt.

De misstänkta gärningsmännen och offret är bekanta med varandra sedan tidigare. Motivet till gärningen är inte klarlagd:

– Det finns uppgifter om att två av gärningsmännen av någon anledning varit irriterade på målsäganden, säger kammaråklagare Johan Strömbäck.

Enligt åklagaren är bevisläget gott, trots att inga utomstående vittnen finns till gärningen. Den tekniska bevisningen består bland annat av undersökning av de misstänktas kläder och analyser av deras mobiltelefoner, men inga dna-spår finns bland de bevis som åklagaren lagt fram.

– Vi har målsägandens egna uppgifter och filmer som visar ganska bra vad som händer. Det var väldigt mörkt men man ser några ansikten och något enstaka övergrepp, säger Johan Strömbäck.

Offret har själv pekat ut fyra av gärningsmännen, som greps dagarna efter händelsen. Två veckor senare greps den femte misstänkte pojken. Alla har suttit häktade sedan de greps. Utredningen av händelsen har omgärdats med stor sekretess. Pojkarna har kommit till Sverige som flyktingar och är inte medborgare i Sverige. Åklagaren yrkar i sin stämningsansökan på att alla fem ska utvisas vid en fällande dom.

Rättegången i Uppsala tingsrätt inleds på måndag. Advokat Stefan Wallin företräder den åtalade 16-åringen:

– Han har egentligen inga minnesbilder, bara fragment, och kan därför inte avge någon inställning, säger Stefan Wallin.

16-åringen är även åtalad för grov misshandel. Han misstänks ha knivhuggit och skallat en man i Farsta i början av september.

– Han underkastar sig ansvar för brott, men det hela inleds med att han blir attackerad av en äldre person och vill freda sig, säger Stefan Wallin.

Samtliga försvarare som UNT talat med är sparsamma med kommentarer kring den misstänkta våldtäkten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist