Fastställt straff för "giftdoktoranden" i Uppsala

Hovrätten fastställer straffet för den doktorand som stal gift från en institution på Uppsala universitet, men frikänner mannen från flera av stölderna.

Doktoranden fångades av en övervakningskamera i en Uppsalabutik när han postade ett brev med gift till en tjeckisk minister

Doktoranden fångades av en övervakningskamera i en Uppsalabutik när han postade ett brev med gift till en tjeckisk minister

Foto: Ur polisens förundersökning

Uppsala2017-11-21 11:09

Hovrättens dom meddelades på tisdagen. Mannen fälldes i tingsrätten för fyra stölder av gift, men frias nu av hovrätten för flera av stölderna, samtidigt som han fälls på en punkt där han tidigare friats av tingsrätten. Kontentan blir att han fälls för grov stöld av 20 milligram natriumazid samt 48 milliliter kloroform från institutionen. Åtminstone när det gäller kloroformen har hans syfte, enligt hovrätten, varit att sälja medlet.

Han fälls precis som i tingsrätten också för ringa narkotikabrott, men hovrätten anser att bevisen även håller för att fälla mannen för försäljning av en mindre mängd MDMA samt narkotiska svampar. Gärningarna rubriceras som narkotikabrott av "normalgraden".

Straffet på ett års fängelse står fast. Även tingsrättens beslut om att mannen ska utvisas ur landet i fem års tid efter avtjänat straff står fast.

Doktorandens försvarare, advokat Bengt-Göran Hugoson, konstaterar att hovrätten friar hans klient på ännu fler punkter än tingsrätten, men är missnöjd med att straffet ändå står fast:

– Hovrätten har i stora delar delat vårt sätt att se på hur det här fallet ska analyseras och bedömas. Min klient frikänns från tio grova stölder men vi är förstås mindre nöjda med att domstolen ändå inte sänker straffet, säger han.

Frågan om ett överklagande till Högsta Domstolen är för tidigt väckt, enligt försvaret:

– Nu ska vi i lugn och ro läsa och överväga domen innan vi kan ha någon uppfattning på den punkten, säger Bengt-Göran Hugoson.

Hovrätten har i sin dom vägt in att den 28-årige doktoranden stängdes av från sina doktorandstudier efter tingsrättens dom. Precis som i tingsrätten frias mannen från åtalet om grovt brott mot krigsmateriellagen.

Hovrätten fäller mannen för stöld av 20 milligram natriumazid från institutionen. Tingsrätten ansåg inte att vittnesuppgifterna från mannens kolleger på institutionen var tillräckliga för en fällande dom på den punkten, men hovrätten gör en annan bedömning. Medlet är så giftigt att 0,7 milligram är dödlig dos för en människa, enligt de uppgifter doktoranden själv lämnat. Eftersom den stulna mängden är tillräcklig för att orsaka "omfattande och mycket allvarliga konsekvenser" rubriceras gärningen som grov stöld av hovrätten.

Stölden skedde enligt domstolen någon gång under 2013. Domstolen anser också, precis som Uppsala tingsrätt, att det är bevisat att doktoranden under täcknamn sålt preparat, sprutor och kanyler på det så kallade Darknet - en krypterad del av internet där användarna är anonyma.

Tingsrätten fällde mannen bland annat för stöld av en burk med 25 milligram av det kraftiga giftet ricin som enligt vittnesuppgifter försvann från institutionen vid en städdag i oktober 2015. Enligt åklagarna bjöd mannen också ut preparatet till försäljning och gjorde sig därför skyldig till grovt brott mot krigsmateriellagen som kräver tillstånd för försäljning av ricin. Men eftersom det inte finns några uppgifter om vad burken verkligen innehöll, eller om den var tom, håller inte bevisen mot mannen på den punkten, anser hovrätten, som friar honom från åtalet om ricinstölden och fastställer den friande domen för brottet mot lagen om krigsmateriel. Enligt domstolen tyder mycket på att burken ursprungligen innehöll en reducerad form av ricin, ricin A chain, som inte är tillståndspliktig vid försäljning enligt lagen om krigsmateriel. Och trots att doktoranden under sitt täcknamn bjöd ut ricin till försäljning är det inte bevisat att han verkligen hade tillgång till ämnet. När polisen beställde ricin av doktoranden vid en så kallad bevisprovokation skickade han i stället natriumazid, konstaterar domstolen.

Han frias också från ytterligare ett par giftstölder som han fälldes för i tingsrätten. Enligt hovrätten är det oklart om stölderna verkligen skett under den tidpunkt som åklagaren hävdat, vilket leder till att mannen frias.

Fallet utreddes i hemlighet av svensk polis tillsammans med amerikanska FBI, som också deltog med personal i Uppsala i samband med gripandet. Under utredningen användes bland annat hemliga kameror på mannens arbetsplats och så kallad bevisprovokation. Polisen beställde under täcknamn gift av mannen på det dolda internet och spanade på honom när breven postades.

Mannen åtalades för att ha stulit gift, bland annat ricin och kloroform, från sin institution på Uppsala universitet och sedan sålt preparaten på nätet. Han åtalades också för att ha postat gift till en minister i Tjeckiens regering i samband med ett utpressningsförsök. Både tingsrätten och hovrätten anser det bevisat att mannen postat giftbrevet, som skickades från Uppsala hösten 2014, men anser inte att det är tillräckligt för att döma honom för inblandning i utpressningsförsöket.

Fallet med doktoranden blev mycket uppmärksammat men han friades på de allvarligaste åtalspunkterna av Uppsala tingsrätt när domen föll för drygt ett år sedan. Han fälldes för fyra giftstölder på arbetsplatsen. Gärningen rubricerades som grov stöld. Mannen fälldes också för narkotikainnehav. Domen blev ett års fängelse och fem års utvisning efter avtjänat straff.

Tingsrätten slog i och för sig fast att mannen under dolt namn bjudit ut ricin till försäljning på nätet, men ansåg inte att åklagarna lyckats bevisa att han verkligen sålt något ricin eller ens haft tillgång till giftet vid den aktuella tidpunkten.

Han har hela tiden nekat till brott och överklagade domen till Svea hovrätt med begäran om att bli frikänd på alla punkter. Även åklagarna överklagade och krävde fällande dom på de punkter där han friats samt skärpt straff.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om