Den slutsatsen drar forskare vid bland annat Zoonosis Science Center vid Uppsala universitet efter att under några dagar ha testat för antikroppar mot sars-cov-2-viruset hos personer i Stockholmsområdet, alla utan tidigare diagnosticerad covid-19-infektion.
Av totalt 454 testade personer hade bara 34, 7,5 procent, antikroppar mot det nya coronaviruset.
– Till skillnad från beräkningar som Folkhälsomyndigheten och andra presenterat talar våra data starkt för att även Stockholm fortfarande befinner sig tidigt i epidemin och är mycket långt från någon slags flockimmunitet, säger Åke Lundkvist, professor i virologi vid Uppsala universitet.
Att andelen med antikroppar mot sars-cov-2 visade sig vara så låg är inte det enda resultatet som sticker ut i denna snabbundersökning av spridningen av covid-19 i Stockholmsområdet.
– Det är också slående hur ojämnt fördelad mellan olika områden covid-19 hittills verkar ha varit. Vi såg inga fall alls i flera stadsdelar men i andra över tio procent, men 13 procent i snitt i närförorterna och även ett flertal fall i vissa av de yttre förorterna, säger Åke Lundkvist.
Om smittspridningen fortsätter som hittills på detta ojämna sätt räknar han med att det dröjer betydligt längre än Folkhälsomyndighetens och Karolinska institutets beräkningar i förra veckan innan kurvan över nya fall av covid-19 i Stockholmsområdet – och än längre i andra delar av Sverige - stadigt börjar peka nedåt.
De testade personerna i undersökningen är forskarnas egna bekanta och bekantas bekanta.
– Det hade förstås varit bättre med ett helt slumpmässigt urval. Vi har dock försökt få till ett brett urval av personer i olika åldrar, med olika yrken och sociala bakgrunder. Jag tror att våra data är mer representativa för befolkningen i Stockholm än till exempel tester av blodgivare, säger Åke Lundkvist.
Forskarna räknar med att snart göra en liknande undersökning i Uppsala, där smittspridningen hittills av allt att döma kan förväntas vara ännu lägre.
– Framöver hoppas jag att även andra med täta intervall ska göra den här sortens återkommande undersökningar med validerade antikroppstester för sars-cov-2 i landet. Med största sannolikhet skulle det ge en mycket bättre uppfattning av epidemins utveckling än de prognosmodeller som hittills använts, säger Åke Lundkvist.