Farhågor inför ny medicinleverantör

Från i höst ska 7 500 personer i Uppsala län få sina mediciner från uppstickaren Apotekstjänst AB. En rad sjuksköterskor runt om i landet har anmält Apotekstjänst för att patienter blivit utan sina mediciner.

Från i höst ska Apotekstjänst AB, börja förse drygt 7?000 personer i Uppsala län med läkemedel som förpackas i så kallade apodoser.

Från i höst ska Apotekstjänst AB, börja förse drygt 7?000 personer i Uppsala län med läkemedel som förpackas i så kallade apodoser.

Foto: Dosapoteket

Uppsala2013-08-20 12:06

Det finns nu farhågor för att även patienter i Uppsala län kan drabbas på samma sätt.

Personer som har svårt att hantera sina mediciner kan få dem i form av apodoser. Det innebär att medicinerna levereras i dospåsar märkta med personens namn och tidpunkt när preparaten ska tas.

Leveransen av apodoser till äldreboenden, hemtjänsten med mera har tidigare skötts av statliga Apoteket. Men hanteringen har konkurrensutsatts och Apoteket har på vissa håll förlorat upphandlingarna.

Med start i höst kommer privatägda Apotekstjänst att svara för leveranserna av apodoser i Uppsala län.
I Västra Götalands län sköter Apotekstjänst apodoserna sedan i maj men erfarenheterna är inte helt positiva.
– Efter att Apotekstjänst tog över har jag fått in över 100 avvikelserapporter, uppger Ann-Britt Petersson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Uddevalla kommun. Det handlar bland annat om att patienter fått fel läkemedel eller att leveranserna uteblivit.

Även i Hallands län har det blivit problem i och med att Apotekstjänst övertagit verksamheten. De medicinskt ansvariga sjuksköterskorna i samtliga sex kommuner i Hallands län anmälde i somras Apotekstjänst till Läkemedelsverket.
Bland annat ska läkemedel ha hamnat på fel äldreboenden och sköterskorna påstår att patienters säkerhet varit i fara.

Läkemedelsverket har fått in ett tiotal anmälningar mot Apotekstjänst. Drabbade uppger att det inte gått att nå företagets kundtjänst och någon hade fått vänta 41 minuter i telefonkön.

Gerard Versteegh, som äger Apotekstjänst, säger att andelen fel är mycket liten.
– I Hallands och Västra Götalands län levererade vi under till exempel juni 55 607 medicindoser. I 99,85 procent av fallen kom leveranserna rätt.
Av 449 felleveranser i juni har Apotekstjänst fallerat i 82 fall, enligt Gerard Versteegh.

En stor del av övriga missar skyller han på Apoteket som enligt honom lämnat ut ofullständiga adresser.
– När vi bett Apoteket om kompletteringar av adressuppgifterna har de sagt att det är affärshemligheter, hävdar Gerard Versteegh.
Han säger att även patienter i Uppsala län riskerar att inte få sina mediciner i tid om inte Apoteket lämnar ifrån sig de nödvändiga uppgifterna.

Men Lars Skutholm vid Apoteket avfärdar bestämt påståendena. Han säger att Apotekstjänst fått och även i framtiden kommer att få all relevant adressinformation.

Nyligen beviljades Apotekstjänst ett förskott för sina tjänster på 25 miljoner kronor av Hallands och Västra Götalands län. Företaget hade meddelat att man fått akut brist på pengar.

Inom landstinget i Uppsala väcktes farhågor att detta kunde drabba företagets leveranser här i höst. Vd:n för Apotekstjänst försäkrade då i ett mejl till landstinget att man inte har några ekonomiska bekymmer.

Vad är det då som gäller, är företaget i penningknipa eller inte?
– Vi har inga ekonomiska problem men kassaflödet har inte varit som beräknat, svarar Gerard Versteegh.

Thomas Lindqvist, apotekare vid landstinget i Uppsala, tror inte att det ska uppstå några problem när Apotekstjänst börjar förse regionens patienter med apodoser.
– Vi har gjort allt för att säkra att övergången ska fungera.
Enligt Thomas Lindqvist blir det inga förändringar av rutinerna som patienterna kommer att märka av.
– Påsarna kommer att se identiska ut och apodoserna ska levereras till samma ställen som tidigare.

Apodoser

I och med att ansvaret för att leverera apodoser inom Uppsala län övergår från Apoteket till Apotekstjänst beräknas landstingets kostnader minska från 18 till cirka 12 miljoner kronor om året.
Patienter som tidigare hämtat ut sina apodoser på ett apotek ska göra det även i fortsättningen.
Av de ungefär 7 500 människor i Uppsala län som har apodoser, utgörs merparten av äldre och personer med psykiska besvär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om