Fängelsestraff för cykelstölder

Mastodontmålet i Uppsala tingsrätt om stulna cyklar resulterar i ett enda fängelsestraff. Fyra andra åtalade får skyddstillsyn för häleribrott.

26 januari 2016 11:24

I somras kom uppgifter från polisen att man höll på att nysta upp vad som kunde vara den största härva med stulna cyklar i Uppsala någonsin. Polisen hade listor på 3 000 personer som kunde ha köpt cyklar av gärningsmännen.

I oktober åtalades sju personer för inblandning i cykelstölderna. Enligt åtalet handlade det oftast om stulna damcyklar av märket Monark som sålts via annonssajten Blocket. De bilder som publicerades på Blocket hade inte föreställt cyklar som varit till salu utan fotografierna hade hämtats från någon annan sajt, hävdade åklagaren.

När en köpare väl hört av sig ska de inblandade ha gett sig ut på stan för att stjäla en cykel av den modell som annonserats ut.

Under rättegången påstod åklagaren att den mest framträdande personen i utredningen, en 25-årig Uppsalabo, hade hanterat 112 annonser med stulna cyklar. Tingsrätten anser att 25-åringen endast kan kopplas ihop med försäljningen av drygt 40 cyklar och han döms till ett års fängelse för bland annat grovt häleri.

En 23-årig man från Uppsala hade anklagas för inblandning i 42 cykelannonser. Tingsrätten menar att han befattat sig med 13 stulna cyklar och han får skyddstillsyn för grovt häleri.

23-åringen och 25-åringen hävdar att de köpt cyklar i god tro som de sedan reparerat och sålt vidare på lagligt sätt. Vid flera fall har de enligt egna uppgifter varit så narkotikapåverkade att de inte minns så mycket.

Domstolen konstaterar att det inte är olagligt att lägga upp annonser på Blocket, även om det sker i stor omfattning.

I flera fall underkänns bevisningen eftersom det inte har gått att säkerställa att det är de åtalade personerna som sålt cyklarna. Tingsrätten skriver att det ibland bara har funnits köparens uppgifter om hur säljaren såg ut. Några köpare har pekat ut säljarna vid fotokonfrontation hos polisen långt efter att affären gjorts upp och den bevisningen har bedömts med försiktighet.

Vid sidan av de båda utpekade huvudmännen fälls fyra personer för häleribrott och får skyddstillsyn medan två åtalade frikänns i cykelärendet.

Rättegången har varit mycket omfattande och nästan alla som köpt cyklar har hörts och även bestulna cykelägare har fått framträda.

Att domen uppgår till hela 560 sidor säger något om den grundliga genomgång av ärendet som tingsrätten gjort. Den utdragna rättegången har bidragit till att kostnaderna för advokaterna uppgår till cirka två miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!