Fältsjukhuset kan bli stort som fotbollsplan

Senast om en och en halv vecka ska det nya fältsjukhuset på Ärna sättas i drift och 30 intensivvårdsplatser ställas till vårdens förfogande.

Vid en övning 2014 satte Försvarsmedicincentrum upp fältsjukhuset på Ärna. Det är ännu oklart exakt hur utformningen kommer att se ut den här gången.

Vid en övning 2014 satte Försvarsmedicincentrum upp fältsjukhuset på Ärna. Det är ännu oklart exakt hur utformningen kommer att se ut den här gången.

Foto: Pär Fredin/UNT arkiv

Uppsala kommun2020-03-19 22:00

På onsdagen fattade överbefälhavaren Micael Bydén beslut om att Försvarsmakten ska sätta upp ett fältsjukhus på Ärna flygplats utanför Uppsala. Syftet är att avlasta den civila sjukvården under coronaepidemin.

Utrustningen finns i dag vid Försvarsmedicincentrum i Göteborg. På lördagseftermiddagen rullade de första lastbilarna, med totalt 30 containrar mot Uppsala. Under veckan skickas 50 till. 

När det gäller placering av fältsjukhuset finns krav på att såväl marktransporter som helikoptrar ska kunna ta sig fram.

Fältsjukhuset sattes upp vid en övning på Ärna 2014 och upptog då en "rejäl yta".

– För att få plats med tältet och de containrar som är till för olika ändamål behöver man en yta motsvarande en fotbollsplan, säger Mats Gyllander, kommunikationschef på Luftstridskolan på Ärna.

Det är dock oklart om sjukhuset kommer sättas upp på samma sätt den här gången. Sedan ordern om att sätta upp fältsjukhuset kom har förberedelser pågått på Ärna. 

– Ordern är att förbereda och etablera så fort som möjligt. Senast vecka 14 ska sjukhuset kunna vara på plats och etableras. Det tar en dryg vecka att få ihop all planering, att få hit det och etablera det, säger Mats Gyllander.

Fältsjukhuset kommer att ha 30 intensivvårdsplatser och vara välutrustat enligt Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

– Den utrustning som normalt sett finns på en intensivvårdsavdelning kommer också att finnas här. Vi har utrustning av väldigt bra kvalitet, fullt jämförbar med vad som finns på ett stort sjukhus, säger han.

En del av bemanningen kommer att komma från försvarets sjukvårdskompani, men hur stor del som kommer att hämtas från det civila är inte klart. Socialstyrelsen har fått i uppdrag att se över hur den nya resursen ska prioriteras, till exempel vilka sjukhus som har högst belastning på sin intensivvårdsavdelning.

– Försvarsmakten kan inte avgöra vem som är i störst behov av vård, det måste någon annan göra och det är Socialstyrelsen som har fått uppgiften, säger Jesper Tengroth.

Huruvida Akademiska sjukhuset kommer att kunna skicka patienter till fältsjukhuset är ännu oklart.

– Det har gått snabbt och vi håller på att försöka etablera någon slags kontakt med Försvarsmakten. Vi har inte hört några detaljer än så länge, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektion på Akademiska sjukhuset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!