Fakta: Så här jobbar de internationella ligorna

Uppsala2017-06-16 05:00

Internationella brottsligor använder ibland bilar som är registrerade på så kallade bilmålvakter. Officiellt ägs fordonen av bilmålvakterna men körs av personer som till exempel är på stöldturné i Sverige.

Brottslingarna som använder bilarna kan strunta i att betala p-böter, fordonsskatt mm eftersom betalningskraven skickas till bilmålvakten, en skuldsatt person som inte kan betala för sig.

En rapport från Polisens Nationella operativa avdelning, NOA, visar att en del av dessa bilar är registrerade på personer med falska identiteter. Det handlar alltså om bilmålvakter som ingen vet vem de är.

Något förenklat går det till så här:

En utländsk medborgare vänder sig till Transportstyrelsen och begär att bli registrerad som ägare till ett fordon. I samarbete med Skatteverket tilldelas personen ett samordningsnummer, ett slags provisoriskt personnummer för den som inte är folkbokförd i Sverige.

För att få ett samordningsnummer behöver personen inte själv besöka Transportstyrelsen och bevisa sin identitet. Det räcker att personen skickar in en kopia av till exempel ett pass.

I flera fall har personer med hjälp av förfalskade id-handlingar fått ut samordningsnummer för påhittade identiteter. Sedan har fordon registrerats på dessa fiktiva personer som förvandlats till bilmålvakter.

De äger flest bilar i Sverige:

Transportstyrelsen har tagit fram en lista på de privatpersoner som har störst fordonsinnehav. Sannolikt är de bilmålvakter. Några av dem har fordonsrelaterade skulder på miljonbelopp.

Tre-i-topp:

1. Man i Malmö 3595 fordon

2. Man i Malmö 2987 fordon

3. Man i Göteborg 2885 fordon

På listan finns fem personer i Uppsala. De är registrerade som ägare till mellan 140 och 390 fordon vardera. Förra veckan stoppade Uppsalapolisen en bil som ägs av den man i Malmö som ligger tvåa på listan. Han har 9,1 miljoner kronor i p-böter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om