Upplands allmänna läkarförening krävde i januari i år åtgärder vid Region Uppsalas barn och ungdomspsykiatri, BUP. Då larmade huvudskyddsombudet Anna Rask-Andersen om en organisation med stora arbetsmiljöproblem där många läkare och annan personal slutat eller tagit tjänstledigt, och med oroande sjukskrivningstal. Därtill hävdade hon att det fanns stora organisatoriska problem och att det rådde oordning inom BUP. "Patienterna och deras anhöriga är helt naturligt mycket missnöjda", skrev Anna Rask-Andersen.
Under tisdagen träffade hon ledningen för BUP, som ett resultat av larmskrivelsen. Och hon var förhållandevis nöjd efteråt.
– Jag är ännu orolig, men verksamhetschefen Gunilla Svedström har tagit det här på fullaste allvar och vidtagit åtgärder. Jag hoppas på det bästa. Vi hade en gemensam bild av att läget har varit väldigt besvärligt, säger Anna Rask-Andersen.
Mycket av mötet handlade om personal- och rekryteringsläget. Sedan i november har fem av tolv specialistläkare slutat eller gått på tjänstledighet. Just nu ersätter hyrläkare en del av de vakanserna, men inte helt. Under 2017 uppgick personalomsättningen inom hela personalgruppen på BUP till 25 procent. Var fjärde anställd har alltså slutat.
– Det är uppseendeväckande att så många läkare slutat. Jag tycker att man måste kunna ta in hyrläkare under en period för att överleva. Men Sveriges kommuner och landsting har ju gått ut och sagt att hyrläkare inte ska användas efter december i år. Frågan är vad som händer då, säger Anna Rask-Andersen.
Hon fick också positiv information kring den oordning hon anser har rått.
– De försöker nu på olika sätt få ordning och reda och styra upp så att alla vet vad de ska göra, att allt jobb som görs registreras, och att arbetet med tidböcker fungerar.
Anna Rask-Andersen fick också beskedet att en konsult är anställd för att överbrygga den klyfta som funnits mellan läkargruppen och BUP:s ledning.
UNT har i flera artiklar granskat krisen inom BUP, bland annat vad gäller andelen som får tid för besök inom vårdgarantin. I somras var andelen nere på bara ett par procent. Nu ser det bättre ut. Vid senaste mätningen ska 58 procent ha fått tid inom vårdgarantins ram.
– Men det finns oklarheter runt hur det här beräknas. Räknas exempelvis ett akutbesök som en nybesökstid? Det är ju vid nybesökstiden det finns tid att gå igenom saker med patienten ordentligt, och det är det som bör räknas. Det är också oklart hur länge man får vänta på återbesök, säger Anna Rask-Andersen.
Facket och BUP-ledningen ska träffas igen om några veckor.
Läs mer: Så ska BUP korta köerna