Många inom äldrevården har under lång tid jobbat under hög belastning och läget i Uppsala kommun börjar bli ansträngt. Det säger Helena Ersson, ordförande för fackförbundet kommunal i Uppsala.
– Läget är tufft, många börjar bli trötta. I och med att situationen inom äldrevåren redan var ansträngd så har det ju blivit ännu jobbigare under viruskrisen när många stannar hemma sjuka eller med symtom, säger hon.
Frånvaroläget gör att vikarierna är många. Helena Ersson beskriver hur det gör vardagen svårare för den ordinarie personalen som får mindre kontinuitet och måste lägga tid på att introducera ny personal.
I lördags sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till UNT att den svenska äldrevården inte klarat det skarpa stresstest på verksamheten som coronakrisen är. Det brister "i kunskap, bemanning och skyddsutrustning på många håll" och att "statusen på arbetet inom äldreomsorgen måste höjas med mer utbildning och högre ersättningar som ger bättre stabilitet", sade han bland annat.
– Hans beskrivning är spot on, på pricken. Det är så skönt att som facklig få det som vi sagt i så många år bekräftat: att den här yrkesgruppen varit så lågt värderad och att ingen velat satsa på den. Men det är sorgligt att det ska krävas en pandemi för att politiker och andra ska inse behoven, säger Helena Ersson.
Tycker du att äldrevården klarat stresstestet som coronasmittan innebär?
– Nej. Det har inte funnits någon plan för ett sådant här krisläge innan. Så ser det ut i hela landet, inte bara i Uppsala, vill jag säga.
Enligt Helena Ersson dröjde det innan Kommunal fick information om hur smittan slagit. Men nu har de blivit orienterade om antalet smittade, både vad gäller personal och äldre. Den bild hon får av sina skyddsombud är att det finns skyddsutrustning för personalen och att det kontinuerligt leverereras ny.
– Förhoppningsvis har man nu också handlingsplaner överallt så att tryggheten för personalen ökar. Vi får inte slappna av, säger Helena Ersson, som också är aktiv socialdemokrat.
Caroline Hoffstedt (S) är kommunalråd och ordförande i kommunens äldrenämnd. Hon vill inte som sin partikamrat Helena Ersson i nuläget rakt av ställa sig bakom Johan Carlsons bedömning att äldrevården inte varit rustat för att fullt ut klara krisen. I stället betonar hon att det i nuläget i Uppsala kommun finns 15 fall av covid-19 hos 4 000 brukare.
Men hon håller med om att en personalsituation med många vikarier och mycket visstidsanställd personal är en risk.
– Men det är svårt att nu spekulera om varför smittan tagit sig in på vissa äldreboenden. Det måste vi utvärdera sedan. Men förstås kan det ligga något i det som Johan Carlson och Helena Ersson för fram. Vi får titta på ordenligt på det efteråt.
I fredags höll Caroline Hoffstedt presskonferens och informerade om fler åtgärder för en säker äldre- och hemvård.
– Varje fall av smittan är ett för mycket och vi har inte gjort tillräckligt. Därför går vi vidare med nya åtgärder, för att säkra rutiner för hygien bland annat med Akademiska sjukhuset, säger hon.
Men arbetar ni inte med det jämt? Risk för spridning av smittor inom äldrevården är väl alltid en fokusfråga?
– Visst gör vi det, men att vi behöver göra det här är just för att vi har en personalsituation med många vikarier och visstidsanställda. Det är svårare med rutiner då.