Ett helt nytt språk - i mobilen

H! vgd? bsdv, d va 7kt ql å cs!! pok. Nej, det är ingen kemisk formel, utan ett vanligt sms. I och med att mycket av vår kommunikation i dag sker via telefonen och genom sms har också sättet vi skriver på utvecklats.

11 januari 2009 08:03
Snabbt, kort och personligt - så ska sms-språket vara. Hej! Vad gör du? Bara så du vet, det var sjukt kul att ses!! Puss och kram, står det i början av texten.

Förkortningar, glada gubbar och egna stavningar kännetecknar det speciella sättet att skriva på. Ingen vet riktigt hur sms-språket uppstod, men Rickard Domeij, som är språkvårdare på Språkrådet tror att det finns tre skäl till att det har vuxit fram.
- Det första är att utrymmet är begränsat, då använder man förkortningar. Det andra skälet är att man ofta skriver till personer man känner, så det är inte så noga med hur det stavas. Det tredje är att den här typen av kommunikation kräver att man ska vara snabb, det påminner om chatten, säger han.
För den som vill lära sig sms-språket finns ingen officiell ordlista att tillgå. I stället sprids uttrycken och förkortningarna på internet och mellan vänner och det är inte ovanligt att blanda in engelska ord.

Madeleine Angergård går i sjunde klass på Eriksbergsskolan i Uppsala. Hon och hennes kompisar sms:ar varje dag.
- Jag förkortar allt och gör smileys, till exempel en gubbe som blinkar. Alla vet vad förkortningarna betyder, man lär sig av andra, säger hon.
Engelska uttryck använder hon däremot inte så ofta, förutom omg - oh my god.
- Vissa säger "omg" när de pratar också men det gör inte jag, det låter konstigt, säger Madeleine Angergård.
Justus Areskog går i åttonde klass på samma skola. Han har lärt sig förkortningar och uttryck på internet, genom att spela dataspel.
- Jag skriver ut de flesta ord, men förkortar vissa som till exempel ftw, for the win, som betyder "det är bra" och lol, laughing out loud, säger han.
Varken Justus Areskog eller Madeleine Angergård tror att deras sätt att skriva sms på påverkar hur de skriver och stavar i skolan.
Forskning som har gjorts i ämnet visar på samma sak. Sylvana Sofkova Hashemi är filosofie doktor i allmän språkvetenskap vid Göteborgs universitet och har forskat om barn och ungas skrivande. Enligt henne tycks inte sms- och chatt-språket försämra ungdomarnas svenska.
- Ungdomarna vet hur de ska göra. När de skriver för skolan förkortar de inte ord eller använder sig av andra symboler i samma utsträckning som de gör i fritidstexterna. Vi såg väldigt lite av det i skoltexter, säger hon.
Hon tror i stället att sms-språket är ett sätt att kommunicera mellan vänner.
- Det är kreativt. Man hittar på egna stavningar, visar attityd och sinnesstämningar och utnyttjar det som finns, som utropstecken och symboler. Det är inte så noga hur man stavar, det man vill säga ska bara komma fram, säger Sylvana Sofkova Hashemi.
Svensk sms-ordlista
7k: sjuk 3vligt: trevligt also/asså: alltså asg: asgarv bsdv: bara så du vet cs!: Vi ses!
d: du/dig/din/det e: är fr: från f1: fett H!: Hej!
hare!: Ha det bra!
iaf: i alla fall isf: i så fall iofs: i och för sig ivf: i varje fall lr: eller o: och oxå: också pok: puss och kram
ql: kul
r: är
tkr: tycker
x: puss! xxx: pussar!
å: och <3: hjärta/kärlek
:-) : glad ;-) : flörtande eller skämtande
:-( : ledsen
:-D :skrattar
:-P :sticker ut tungan
:-O :skriker eller är chockad
:-* :puss!


Engelsk sms-ordlista (blandas fritt med svenska uttryck i sms-språket)
asap: as soon as possible. (så snart som möjligt)
bfn: bye for now (hej då så länge) bs!: bullshit! (struntprat) btw: by the way (förresten) cm: call me (ring mig) dur? = do you remember? (kommer du ihåg?) f2f: face to face (mellan fyra ögon) foaf: friend of a friend (en kompis kompis) gal: get a life (skaffa dig ett liv) gl: good luck (lycka till) gr8: great (toppen) hf: have fun (ha det så roligt) Ilu: I love you (jag älskar dig)
Ic: I see (jag förstår) irl: in real life (i verkliga livet) jk: just kidding (jag bara skojar) l8r: later (senare)
omg: oh my god (herregud)r: are (är) thx: thanks (tack) u: you (du) w8: wait (vänta) ^5: high five!
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ylva Larsson