Erik Pelling – ny bostadsminister?

Blir Erik Pelling ny bostadsminister? Det spekuleras det nu om. Själv avslöjar han – nästan – inget.

20 januari 2019 17:41

Under måndagen ska statsminister Stefan Löfven presentera sin nya regering. En person som nämns i spekulationerna för posten som bostadsminister är Uppsalas tyngsta kommunalråd Erik Pelling (S). Branschtidningen Fastighetstidningen lyfter honom som ett av de åtta troligaste namnen.

När UNT når Erik Pelling och undrar om han fått frågan från Stefan Löfven blir han först tyst. Sedan säger han att han inte kan säga något åt något håll.

– Men det är roligt att jag nämns i sammanhanget, för det visar att vi har gjort mycket bra i Uppsala vad gäller bostadsbyggande.

Skulle du vilja bli bostadsminister?

– Alltså ... jag tror att vi från Uppsala har en del att bidra med. Vi har visat att om man bestämmer sig och jobbar blocköverskridande så går det att få fart på bostadsbyggandet.

Betyder det att du skulle svara ja om du får frågan?

– Jag tycker jag har ett av de finaste uppdragen man kan ha, att vara det högsta kommunalrådet i Sveriges fjärde största stad där det händer mycket och där vi ligger i framkant. Förhoppningsvis skulle en del tycka att det vore synd om jag slutade. Men haha, en del skulle säkert bli glada också. Hur som helst ser jag att vi har mycket kvar att göra i Uppsala.

Om du blir bostadsminister är det du som får ansvaret för att införa fri hyressättning vid nybyggnation, en av reformerna som L och C drev fram inför regeringsbildningen. Hur skulle det kännas?

– Det blir jättestor utmaning för den som får det ansvaret i regeringen. Men först ska ju frågan utredas, och jag hoppas verkligen att man då tittar på alla sidor och att alla parter är beredda att se till de nackdelar som finns. Även om S-linjen inte vinner helt hoppas jag att alla partier är beredda att förflytta sig från sina ideologiska positioner.

Det är inte första gången som Pelling förts fram som bostadsministerkandidat. När Mehmet Kaplan tvingades avgå från posten 2016 surrades det om Pelling som tänkbar efterträdare, då blev det i stället Peter Eriksson (MP). Andra personer som nu nämns är exempelvis Per Bolund (MP) och Aida Hadzialic (S).

Men: det är inte ens säkert att det blir en renodlad bostadsminister denna mandatperiod. Erik Pelling hoppas att bostadsfrågorna hur som helst får en nära koppling till finansdepartementet.

– Det är finansdepartementet som skapar förutsättningarna för att kunna bygga till rimliga kostnader.

Om du blir bostadsminister, vem tar över i Uppsala efter dig?

– Det kan jag inte spekulera i.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Sandow