Emma Wallrup, V, fortsatt riksdagsetta

UNT har tidigare rapporterat att riksdagsledamötena Jens Holm och Emma Wallrup har polisanmält varandra. På lördagen står det klart att Emma Wallrup behåller sin plats som etta på riksdagslistan.

17 februari 2018 16:41

 LÄS MER: Internkris i Vänsterpartiet inför valkonferens

En betydande majoritet av Vänsterpartiets ombud i Uppsala län röstade för att inte riva upp beslutet om Emma Wallrup som etta på riksdagslistan. Hon behåller därmed sin plats, säger Lars Thor, distriktsordförande för V i Uppsala.

- Oberoende av vad beslutet blev så sade jag från början att jag skulle stå bakom det till hundra procent. Och det gör jag, säger Lars Thor till UNT.

Under valkonferensen gick de igenom vad som hade hänt. Både Emma Wallrup och Jens Holm gav sina respektive versioner. Efter att Wallrup hade förklarat sin syn på situationen, och besvarat frågor från ombuden, bestämdes det att beslutet inte skulle rivas upp.

- Det var en förhållandevis god ton i debatten. Ombuden skötte sig bra, eftersom det lätt kan gå till överdrift när det är så pass personliga frågor, säger Lars Thor.

Emma Wallrup själv säger att hon hoppas "kunna lägga konflikten bakom sig" och fokusera på politiken.

- Jag är jätteglad att demokratin vann, och inte smutsiga drev som dras i gång dagarna innan listsättning, säger hon till UNT.

Trodde du på fortsatt förtroende efter veckans rapportering om polisanmälningar?

- Jag hoppades på det, eftersom jag vet att jag är en ärlig person som bara vill jobba med politik. Hela situationen känns väldigt fel. Det var en personlig sak som borde fortsatt vara det. Att det kan bli så uppskruvat är helt absurt, säger Emma Wallrup.

Jens Holm, å andra sidan, hade förväntat sig en annan utgång.

- Jag är mycket förvånad över beslutet, men det är ombuden i Uppsala län som bestämmer det, säger han till UNT.

Hur anser du att partiet har hanterat situationen?

- Det har jag inga kommentarer om, säger Jens Holm.

TT rapporterar att Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen, Mia Sydow Mölleby, menar att det inte påverkar situationen att Emma Wallrup blir kvar som toppnamn.

- Vi har den här situationen att hantera oavsett hur den här listan ser ut, vi har det här pågående ärendet och det är ett pågående problem som måste vi hantera, säger hon till TT.

Hon vill inte svara på om hon tycker att Uppsaladistriktet gjorde rätt eller fel.

- Nej, jag vill inte lägga mig i hur de nominerar. Då måste de ta ansvar för den situationen, säger Mia Sydow Mölleby vidare till TT.

Det andra namnet på listan är Ilona Szatmari Waldau och tredje namnet är Jonas Karlsson.

Fakta: Emma Wallrup och Jens Holm

Emma Wallrup är riksdagsledamot för Vänsterpartiet och representerar Uppsala län. Hon har varit ordinarie riksdagsledamot sedan sommaren 2014 och hon sitter som ledamot i trafikutskottet och suppleant i skatteutskottet samt miljö- och jordbruksutskottet.

Jens Holm är ordinarie riksdagsledamot för Vänsterpartiet sedan 2010 och representerar Stockholms kommun. Han sitter som ledamot i miljö- och jordbruksutskottet och i EU-nämnden och är suppleant i justitieutskottet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erik Avebäck