Det är bråda tider för folkbildaren och uppsalabon Emma Frans. Med en doktorstitel i epidemiologi och stor medievana är hon ett bekant ansikte i tv-rutan i dessa coronatider. Denna arbetsvecka inledde hon med att förklara den svenska coronastrategin i amerikanska CNN.
Varför är omvärlden intresserad av hur vi i Sverige hanterar corona?
– Det är många som upplever att man inte gör någonting i Sverige. Att våra åtgärder är milda i jämförelse med många andra länder. Man tycker det är oansvarigt och lite avslappnat att skolor är öppna till exempel, säger Emma Frans.
Känns det som att du ställs till svars när du medverkar i internationell media?
– Jag känner inte att jag försvarar den svenska modellen, men jag förstår inte hur andra länder ska hantera det här långsiktigt genom att införa alla restriktioner på en gång. I Sverige så ser man att det inte går att stoppa viruset, utan det är bättre att försöka förhålla sig till det och bromsa spridningen för att se till att sjukvården klarar sig. Men det köpte de inte på CNN och det är samma sak på twitter. Även i länder som brukar vara lika oss, som Finland och Norge, så är vi superkontroversiella.
Hur tycker du att det funkar hittills?
– Vissa lever i en illusion att det här går att lösa utan att människor dör eller att ekonomin drabbas, men det är önsketänkande. Det kommer bli problem i alla länder. I slutändan är det ingen som vet vad som är den bästa strategin. I USA var man jättelångsamma med att reagera. Att först göra ingenting och sedan ha total lockdown funkar inte alls. Det är lustigt att de tittar på oss och är jättekritiska. Men hur förklarar jag karensdagen på några sekunder? Det är en jätteviktig insats och en radikal åtgärd, men det förstår man inte i USA.
Hur hanterar du själv rådande situation?
– Jag jobbar hemifrån, men åker in ibland och sitter i studio. Jag tycker att det är påfrestande att sitta hemma hela tiden. Jag träffar inte människor, går inte ut på lokal och handlar åt min pappa som tillhör en riskgrupp.
Och när tror du att vi når toppen av smittkurvan?
– Jag kan inte svara på det. Jag tror det är många fler smittade än vad man tror, vilket talar för att vi kommer uppnå flockimmunitet tidigare än trott. Men vi är i början av en uppåtgående kurva och å andra sidan vill vi dra ut på det. Jag tror att det här kommer prägla samhället året ut.