Dyrare grisar efter torr sommar

Det har varit ett tufft år för grisproducenterna i Uppland. En gris har blivit i genomsnitt 350 kronor dyrare att föda upp till slakt på grund av de ökande foderpriserna.

6 december 2018 17:59

Hos smågrisproducenten Petter Kjellerby, på Vissgärde gris i Ramsta, syns effekterna av den minskade skörden på årets resultat. Han producerar normalt både foder till den egna grisproduktionen och till försäljning.

– Jag fick ut ungefär 30 procent av min normala skörd i sommar. Normalt brukar jag sälja 1 000 ton spannmål till andra grisproducenter men i år måste jag använda mer av fodret till min egen grisproduktion och det innebär att jag tappat cirka två miljoner kronor i intäkter, säger Petter Kjellerby.

Patrik Eklöf på Jordbruksverket bekräftar uppgifterna om de dramatiskt minskade skördarna i år.

– Vi kan se att det är ungefär 70–80 procent dyrare foderspannmål i år mot tidigare år, säger Patrik Eklöf som berättar att det är de lägsta siffrorna sedan 50-talet.

Totalskörden av spannmål under 2018 är 46 procent mindre är föregående år, cirka 3,2 miljoner ton, enligt Statistiska centralbyrån. Det innebär att det är den lägsta på 59 år. Men det är inte enbart minskade skördar som påverkat producenterna i år.

– Fodersituationen är en stor del som påverkat oss producenter. Men även annat har påverkat oss. Den heta sommaren gjorde att fler personer valde bort varm mat och hoppade över grillningen och det även innan grillförbudet infördes, säger Petter Kjellerby.

Nu står smågrisbranschen inför en av årets stora försäljningstider, julen.

– Julskinkan är en viktig produkt för oss. Den säljer vi redan på hösten, i oktober. Priserna som är ute i handeln är lockpriser handlare emellan och det påverkar inte vårt resultat. Däremot kommer det att vara tuffa tider för grisproducenter fram till nästa skörd. Vi behöver få mer betalt för grisen för att klara oss, säger Petter Kjellerby.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Hellberg