Dykarna är för dyra – kommunen byter städare

Sparkraven tvingar Uppsala kommun att agera. Nu blir Uppsala dykklubb av med uppdraget att rensa upp i Fyrisån – något föreningen sysslat med i decennier.

6 juli 2019 06:44

I cirka 20 år har Uppsala dykklubb avlägsnat bråte och cyklar mellan Kvarnfallet och Islandsfallet i Fyrisån. För besväret har man fått 10 000 kronor per session, men det ser ut att vara historia nu.

Uppdraget ska i stället övergå till Uppsala magnetfiskeförening. Det är såväl en möjlighet att spara pengar som att testa en ny metod, enligt Per-Rickard Rönnberg, chef på Uppsala kommuns renhållningsenhet.

– Det kommer inte att kosta någonting utan de gör det som en hobbygrej. De har det här som fritidsintresse och har ett tillstånd från oss att leta skrot i ån, säger Per-Rickard Rönnberg.

Men inte ens det nya upplägget blir helt kostnadsfritt för kommunen. Man kommer som vanligt ta hand om frakten av skroten, en kostnad på ungefär 10 000 kronor.

Städningen ska äga rum under några sommarveckor men det är oklart exakt när.

Peter Boivie, projektledare på Uppsala dykklubb, är besviken över beskedet. Han tror inte att magnetmetoden kommer att vara tillräcklig, trots att Uppsala magnetfiskeförening tidigare undersökt Fyrisån och då fått upp exempelvis fyrhjulingar och rullstolar.

– Jag kan förstå att kommunen vill slippa kostnaden för att anlita oss men jag tror att det krävs en dykförening för att göra jobbet ordentligt. På de värsta ställena sitter cyklar från flera år tillbaka djupt ner i dyn, och vill man få upp dem krävs det fridykare. Vi har inte heller fått upp dem ännu men skulle kunna göra det om vi fick mer tid på oss, säger han.

Även i september brukar dykarna rensa upp i ån. Det är inte bestämt vem som får uppdraget då.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Weimer