Döms för mordförsök i Gottsunda

En 40-årig Uppsalabo dömdes på tisdagen till sju års fängelse för ett pistolskott nära Gottsunda centrum den 30 november.

19 februari 2019 14:30

Skottlossningen ägde rum vid 18-tiden en fredag då mycket folk var i rörelse vid Gottsunda centrum. Många på platsen hörde smällarna och händelsen skapade mycket oro bland centrumbesökarna.

Den 40-årige mannen anhölls redan samma dag som skjutningen och har suttit inlåst sedan dess.

Enligt utredningen stötte 40-åringen den 30 november ihop med en person han var i konflikt med och de började munhuggas inne i Gottsunda centrum.

De båda männen skiljdes åt av väktare och lämnade sedan centrumbyggnaden genom olika utgångar. Kort senare brann ett skott av utanför ingången där 40-åringen befann sig, dock utan att någon människa kom till skada.

40-åringens version är att han ute på parkeringsplatsen vid Gottsunda centrum fick syn på ett gäng som stöttade hans antagonist. En i gänget hade en pistol som 40-åringen tog tag i eftersom han kände sig hotad och ett skott brann då av.

Han rusade därefter in i gallerian för att få tag på mannen han var i konflikt med. Bilder från övervakningskameror har tolkats som att han då höll en pistol i handen men enligt 40-åringen rörde det sig om en nyckelring.

En väktare berättade dock i rätten att han sett 40-åringen dra fram en pistol varefter han sköt ett skott i marken. Därefter sprang han in i centrumbyggnaden, fortfarande med pistolen i handen.

Ett annat vittne har uppgett att 40-åringen sköt för att träffa några personer i närheten.

Tingsrätten anser att det inte var frågan om något vådaskott utan att 40-åringen sköt mot personer som var ute efter honom. Han har inte handlat i nödvärn fastställer domstolen och ska därför dömas för försök till mord.

Mannen har i polisförhör lämnat olika versioner av händelsen. Han har bland annat sagt att han av misstag kan ha kommit åt en pistol som han hade i sin jacka och att ett vådaskott då avlossats.

40-årigen, som är känd av polisen sedan tidigare, fälls även för grovt vapenbrott eftersom han burit på ett skjutvapen han saknat tillstånd för.

Minimistraffet för grovt vapenbrott höjdes 2018 från fängelse i ett år till två års fängelse.

Regeringen har motiverat det skärpta minimistraffet bland annat med att man vill komma åt skjutningar bland kriminella gäng. Skjutningen i Gottsunda den 30 november var den 15:e i Uppsala under 2018.

För att öka tryggheten och möjligheten att klara upp brott satte polisen i december upp 15 övervakningskameror i Gottsunda, bland annat i Gottsunda centrum.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!