Döms för flera sexofredanden

En 22-årig man som åtalats för flera fall av sexuellt ofredande tidigare i år döms till skyddstillsyn. Han ska genomföra ett relations- och samlevnadsprogram i frivårdens regi.

24 maj 2019 21:39

22-åringen stod åtalad för att ha ofredat tre kvinnor i 20-årsåldern på olika adresser i Uppsala.

Den första händelsen inträffade i slutet av januari i år när en kvinna blev sexuellt ofredad i ett cykelförråd i samband med att hon skulle köra ner sin cykel. Mannen tog sig in i förrådet, tog tag i kvinnans midja bakifrån och juckade mot sidan av hennes kropp. Kvinna blev chockad och arg och ifrågasatte vad han höll på med, samtidigt som hon lyckades skrämma iväg honom. Övergreppet ledde till att kvinnan fick sömnproblem. Av domen framgår att kvinnan inte velat låta det inträffade begränsa tillvaron och därför försökt släppa det, men hon har ändå känt otrygghet när hon gått in i cykelförrådet och när hon rört sig ute på kvällarna.

Till en början misstänkte polisen att brottet kunde kopplas ihop med en rad andra sexofredanden under samma period, utförda av den så kallade serietafsaren. Men snart visade det sig att det rörde sig om 22-åringen.

Mannen döms även för sexuellt ofredande, misshandel och hemfridsbrott vid två andra tillfällen i mars.

I det ena fallet blev en kvinna förföljd av mannen ända fram till trapphuset och in i bostaden. Där tog han sig över tröskeln och försökte förgripa sig på henne genom att ta stryptag på kvinnan och jucka mot henne.

Bara timmar efter kvinnans anmälan hade polisen tillräcklig information för att begära en husrannsakan i mannens bostad, där han greps.

Under tingsrättsförhandlingen berättade kvinna att hon alltid känt sig trygg i Uppsala men inte nu längre. Hon har undvikit att gå ensam och gått omvägar för att vara mindre utsatt.

Även i det sista tredje fallet, som också inträffade i mars, förföljde 22-åringen en kvinna in i hennes trapphus. Hon lyckades stänga lägenhetsdörren men då knackade han på hennes dörr istället. 22-åringen har förnekat gärningen men döms för ofredande. Den utsatta kvinnan har senare berättat att hon fick svårt att sova och undvikit att vara på platser där något liknande skulle kunna hända.

22-åringen har tidigare dömts för ofredande och sexuellt ofredande med böter som påföljd. Också då har han följt efter och ofredat ensamma kvinnor som varit på väg hem till sina bostäder nattetid. Läkare har bedömt att han inte lider av någon allvarlig psykiskt störning vid gärningstillfällena eller när undersökningen gjordes.

Frivården bedömer att det finns stor risk för återfall i brott och tingrätten bedömer att det finns ett klart samband mellan gärningarna och 22-åringens problematik med psykisk ohälsa och hög alkoholkonsumtion. Påföljden skyddstillsyn i kombination med behandlingsprogram kan därför minska risken för återfall i brott, resonerar tingsrätten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hellberg