Domkyrkoguide Åsa Holmstrand var en av dem som arbetade här under påskhelgen och ledde en av grupperna under annandag påsk.

– Tredje dag pingst 1435 invigdes Domkyrkan som byggdes upp med hjälp av fransmän eftersom vi på den tiden låg lite efter vad det gällde byggnadskonst, säger Åsa Holmstrand och pekar på en väv där en del av kyrkans historia går att se i bilderna.

1702 drabbades Domkyrkan hårt av den stora stadsbranden och allt som var i trä i kyrkan försvann i lågorna.

Artikelbild

| Glänsande. Domkyrkoguide Åsa Holmstrand berättar om kung Eriks relikskrin som väger 35 kilo, är gjort i silver och förgyllt i guld.

– Under branden sägs vetenskapsmannen Olof Rudbeck ha stått på Gustavianums tak och lett släckningsarbetet, säger Åsa Holmstrand, innan vi går vidare mot bland annat Sturekoret, Erik den heliges relikskrin och Vasakoret.

Väl framme vid kung Eriks relikkista slås flera av besökarna av hur glänsande den är. Åsa Holmstrand berättar att kistan som innehåller olika benbitar, väger 35 kilo, är gjort i silver och förgylld i guld.

Även andra mycket skickligt utförda utsmyckningar i alabaster på bland andra Gustav Vasas gravmonument, imponerar på besökarna. Konstnären bakom flera av verken var den nederländske skulptören Willem Boy, får vi veta.

Vandringen avslutas med en titt på den stenlucka som leder ner till Sveriges kanske mest kända vetenskapsman genom tiderna, Carl von Linné.

Artikelbild

| Utsmyckning på gravmonumentet av Gustav Vasa. Konstnär var den nederländske skulptören Willem Boy

– Det ligger cirka 1 000 personer begravda under Domkyrkans golv. Den siste som begravdes här var Nathan Söderblom och hans fru Anna, säger Åsa Holmstrand.

Med på vandringen finns bland andra Ulla Jonsson som åkt till Uppsala för att hälsa på sin dotter Maria Eriksson.

Artikelbild

| Snidat. Träskåp i Sturekoret som Erik XIV skänkte till änkan efter att han troligtvis ångrat att han under sinnesförvirring mördat Svante Sture den yngre och deras två söner.

– Det var spännande att få se Domkyrkan inifrån, men det var lite svårt att höra vad som sades, säger Ulla Jonsson.

Maria Eriksson nickar och föreslår att kyrkan för äldre besökares skull kan skaffa mikrofoner till guiderna och uppfällbara stolar som besökare kan bära med sig.

– Jag har gått på visningar här förr, men man glömmer en del så det är mycket intressant att vara med en gång till. Domkyrkan är klart det mest sevärda vi har här i stan och inte minst är det ju fantastisk konst och konsthantverk som finns i våra kyrkor, säger Maria Eriksson.