Doldisar prisades för fredsarbete

Uppsalas fredspris har delats ut för första (och enda?) gången. Bland de sju pristagarna finns flera dolda fredsinsatser, som nu lyfts fram i rampljuset.

23 oktober 2014 13:36

– Jag blev chockad av att man var insatt i vad jag gjorde. Jag hade ingen aning om att folk såg det.

Så säger Joseph El-Khoury, fredspristagare i kategorin ungdom. Hans beskrivning av reaktionen känns igen även hos vissa av de andra, vars arbete inte heller alltid uppmärksammats.

– Jag är jättenöjd med att det är doldisar som får det här priset, säger Mona Strindberg, ordförande för Uppsala FN-förening.

Varför är det så viktigt?

– Därför att vanligt folk också ska kunna bli inspirerade till att göra någonting.

FN-flaggorna var flera på Fredens hus i Slottet där prisutdelningen ägde rum under FN-dagens eftermiddag. Dessutom på det så kallade Fredsåret som infaller i år för att fira 200 år av fred, i den stad som man försökt etablera som fredsstad. Musikern Thomas Cervin tolkade Bob Dylan-låtar på svenska och Dag Hammarskjöld citerades, som sig bör.

– Uppsala är ju en fantastisk stad med alla möjliga influenser. Varför skulle Uppsala inte ha ett fredspris också? frågar sig Eric Knutson, projektledare och initiativtagare.

Blir det fredspris i Uppsala även kommande år?

– Det hoppas vi. Vi vill att det ska finnas ett engagemang, för det har varit jobbigt att få det att fungera fram till nu, säger han.

Enligt Eric Knutson har det varit svårt att få folk att ställa upp i juryn. Till en början fanns exempelvis representanter från alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna med, men samtliga, utom två folkpartister, hoppade av på grund av tidsbrist.

Men om det brydde sig inte pristagarna alls. Tvärtom, glädjen gick inte att ta miste på bland alla stora leenden. Av 16 personer som nominerats utsågs fem vinnare i kategorierna fred, miljö och ungdom samt två hedersomnämnanden.

Men alla pristagare tyckte inte att det var enbart positivt med ett fredspris.

– Jag har egentligen inte tyckt om att det ska vara en tävling om ett pris. Att man arbetar med fredsfrågor är inget man gör för att tävla i en pristävlan, säger Lars-Gunnar Ekegärd, 94 år, som tyvärr inte kunde delta vid själva prisutdelningen.

Lars-Gunnar Ekegärds gärning är i alla fall en av de som blev uppmärksammade i och med fredspriset. Fred i 200 år har uppenbarligen inte minskat vissa människors drivkraft att arbeta hårt för den.

Det här är pristagarna med motivering (för mer information och pristagares kommentarer, se lördagstidningen):

Fred

Ann-Cathrine Haglund - "för Ann-Cathrines initiativ till Fredsmuséet och Fredens Hus i Uppsala".

Inger Sjöberg – "för Ingers mångåriga fredsinsatser som ordförande i Amnesty Internationals Hälso- och sjukvårdsgrupp i Sverige".

Miljö

Sten Kvarfordh – "för Stens miljöarbete med hållbar utveckling som han utvecklat och genomför i den torra delen av Kenya".

Ungdom

Joseph El-Khoury – "för Josephs envisa arbete bland barn och ungdomar, att få med dem i det dagliga arbetet och genom nyskapandet av nya sociala band. Han har fått dem att se och uppleva värdet och glädjen i det gemensamma arbetet".

Micael Grenholm – "för Micaels trofasta och helhjärtade arbete med att informera allmänheten om det romska folkets situation i Europa".

Hedersomnämnande

Hans Levander – postumt, "för Hans ovärderliga insatser för freden och miljön genom mångårigt arbete bland annat i Svenska läkare mot kärnvapen, Life-Link och Care Uppsala. Hans har skapat många plattformar som vi fått ärva och ska förvalta".

Lars-Gunnar Ekegärd – "för Lars-Gunnars helhjärtade arbete, för fred, rättvisa och mänskliga rättigheter. Lars-Gunnar, som passerat 90 år är fortfarande aktiv med att utveckla hemsidan Fredskontakt som ger aktuell information från fredsföreningar i Uppsala".

Uppsala fredspris

Pris: Diplom, blomma, mynt som Myntverket gav ut 1995 då FN fyllde 50 år, evenemang (teater, konsert eller restaurangbesök).

Jury: Eric Knutson, projektledare; Ruth Nordström, inbjuden som Uppsalabo och jurist; Ingrid Pineiro, Uppsala läns FN-distrikt; Isolde Jobarteh, Uppsala FN-förening, ungdomsdelen; Mona Strindberg, Uppsala FN-förening, Fredrik Sjöberg, Studieförbundet Vuxenskolan; Erik Norberg (FP), landstingspolitiker; Mohamad Hassan (FP), kommunalråd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Filip Johansson