Vilka namn kan godkännas? Det är en fråga som Skatteverket ständigt brottas med.
Nyligen har några namn nobbats av såväl Skatteverket som förvaltningsrätten i Uppsala. Två av dessa namn godtas inte eftersom de kan associeras med djävulen.
Det ena fallet gäller en 42-årig man som ville byta förnamn till Beelsebul. Skatteverket avslog med motiveringen att namnet betyder Satan.
I sin överklagan skrev 42-åringen att Beelsebul härstammar från Syrien och i själva verket betyder "herren över templet".
Men argumentet biter inte på förvaltningsrätten. Att 42-åringen anser att Beelsebul har en annan innebörd än Satan saknar betydelse eftersom det avgörande är om namnet kan väcka anstöt hos allmänheten, menar rätten.
Även ett föräldrapar som ville döpa sin ettårige son till Lucifer får nej. Föräldrarna hävdar att namnet betyder ljusbringaren.
Men enligt förvaltningsrätten kan namnet Lucifer förknippas med Satan och den som döps till det riskerar att drabbas av obehag.
Ettåringens föräldrar påpekade att många i Sverige heter Lucifer. Men lagen om personnamn ändrades 2017 och blev då mer restriktiv.
Att någon tidigare fått igenom sitt namnkrav med stöd av den gamla lagen innebär därmed inte att samma namn skulle godkännas i dag, påpekar domstolen.
En av dem som fått avslag på sin namnbegäran är en Uppsalabo i 30-årsåldern som vill heta Kaos i förnamn.
– Jag var livlig som barn och kallas Kaos sedan dess. Det namnet är en del av mig och många vet inte vad jag heter på riktigt, säger Uppsalabon till tidningen.
Förvaltningsrätten skriver i sin dom att ordet förknippas med oreda och att kaos som namn inte är förenligt med svenskt namnskick.
– Dumt, tycker Uppsalabon. Jag är vuxen och borde själv få bestämma vad mitt förnamn ska vara.
Förvaltningsrätten har även tagit ställning till efternamn. Den man i 40-årsåldern som begärde Zipzip som efternamn får finna sig i att heta Johansson även i fortsättningen.
Domstolen framhåller att den enskilde enligt lag har stor frihet att välja namn. Dock ska namnlagen stoppa nya namn som så påtagligt avviker från språkliga normer att de är oförenliga med namnskicket.
"Ett exempel är ordet cykelpedal som är korrekt, lätt att stava till och lätt att uttala. Ordet utgör dock inte en namnbildning enligt det svenska namnskicket", skriver förvaltningsrätten.
Vad gäller Zipzip har det inte efternamnskaraktär och kan alltså inte godtas.