Vänsterpartiets första maj-tåg gick från Vaksala torg till Slottsbacken och samlade enligt partiet runt 650 deltagare. Det är en kraftig decimering jämfört med fjolåret då drygt tusen personer gick med i V-tåget.

Polisen har dock gjort en annan uppskattning av deltagarantalet och tror att antalet rörde sig om cirka 1 000 personer.

Vid Slottsbacken var Ilona Szatmari Waldau, kommunalråd i Uppsala, en av talarna.

Artikelbild

| Tobias Smedberg, det nya toppnamnet inom Vänsterpartiet i Uppsala, sa att förmögenhetsklyftorna i samhället måste minska.

– Vi är det fjärde största partiet i Uppsala idag men i och med höstens val räknar jag med att vi blir tredje största parti, sa hon.

Ilona Szatmari Waldau höll sitt sista 1 maj-tal som kommunalråd, i och med att hon nu kandiderar till en plats i riksdagen.

Hon efterträddes i talarstolen av kommunalrådskandidaten Tobias Smedberg som framhöll växande inkomstklyftor och ökande förmögenhetsgap som ett samhällsproblem.

Han hävdade i sitt tal att Vänsterpartiets politiska motståndare vill sänka inkomster för lågavlönade och tvinga sjuka att arbeta.

Artikelbild

| Mer pengar till skolor för att stötta elever med hjälpbehov. Cecilia Ibenholt, som gick i Vänsterpartiets första maj-tåg, ser det som en av de viktigaste valfrågorna.

– Det är nu Vänsterpartiet behövs som mest, sa Tobias Smedberg.

Under sitt anförande gav regionrådet Sören Bergqvist den borgerliga alliansen i Region Uppsala ett gott betyg.

– Vårdproduktionen har minskat jämfört med 2014 när vi i de rödgröna partierna tog över. I december 2017 stod 4 100 personer i kö för operation inom Region Uppsala, vilket är den högsta siffran någonsin. Borgarna hade rätt när de sa att det fungerade bättre på deras tid.

– Akademiska sjukhuset fortsätter att gå med stora underskott. På tio år har det blivit sammanlagt 1 850 miljoner kronor minus för sjukhuset.

Sören Bergqvists budskap var att Vänsterpartiet lagt fram förslag som skulle förbättra situationen inom Region Uppsala, men utan att få gehör.

– Vi har under mandatperioden haft fullt finansierade förslag och vi går nu vidare. Vi vet att vi har rätt och att det inte går att spara sig till mer vårdpersonal, sa Sören Bergqvist.