Hundratals pinfärska studenter går nyfiket runt bland olika stånd i Universitetsparken. Annie Kouns och Julia Florén från Lund har ställt sig i kön till ett tält som utlovar gratis smoothie. Ögonen lyser av förväntan, kanske på grund av den väntande smoothien men mer troligt för att de nu ska påbörja en spännande studietid I Uppsala.

– Det känns överväldigande. Jag kom hit i går och har aldrig varit i Uppsala tidigare, men det ser lite ut som Lund, säger Annie Kouns, som ska plugga till landskapsarkitekt.

Även kompisen Julia Florén tycker att det känns bra att ha valt Uppsala.

Artikelbild

| Underhållning. Henning Bolmark och Patrik Broman bjöd på en spontankonsert till nya studenten Rubab Halders förtjusning.

– Jag ville inte plugga i Lund och valde då Uppsala för att det också är en studentstad. Jag kom hit för två dagar sedan och det är väldigt mycket att ta in, pustar hon.

På trappan en bit därifrån sitter ekonomistudenten Axel Pettersson från Lund och pedagogikstudenten Michel Isaksson från Uppsala och väntar in rektorns välkomsttal om en liten stund.

– Det känns toppen och som något nytt att börja plugga. Jag har jobbat som undersköterska tidigare, berättar Michel Isaksson.

Plötsligt hörs musik från trappan till Universitetshuset. Det är Henning Bolmark och Patrik Broman, medlemmar i studentorkestern Wijkmanska Blecket, som bjuder på en svängig spontankonsert för en liten men entusiastisk publik.

Artikelbild

| Förväntansfulla. Julia Florén och Annie Kouns väntar på en gratis smoothie på reccemottagningen.

Längst fram står nya Uppsalastudenten Rubab Halder och klappar händerna. För henne är kontrasten betydligt större än för studenterna från Lund.

– Jag är från Pakistan och ska studera historia, säger hon glatt och hastar iväg efter att ha tagit en bild på de exotiska orkestermedlemmarna.