"Det handlar helt klart om miljonbelopp"

Under måndagen greps en tiggande person vid Resecentrum av polisen – med miljonbelopp på sig. Var han har fått pengarna i från är fortsatt oklart. ”De är inte räknande än”, säger kammaråklagare Anne Sjöblom.

13 februari 2018 17:32

Enligt tidiga uppgifter från Jale Poljarevius, som är lokalpolisområdeschef för Uppsala och Knivsta, rör det sig om sex miljoner kronor i kontanter. Men den summan är ännu inte fastlagd – trots att över ett dygn har gått efter gripandet.

– Han är inte hörd ännu, utan är bara delgiven misstanke. I dag har vi jobbat vidare med beslaget för att klargöra hur mycket pengar det handlar om. Efter det så ska han höras, säger kammaråklagare Anne Sjöblom under sena tisdagseftermiddagen.

Att mannen greps ska ha varit självförvållat.

– Enligt uppgifter så blev det stökigt när han tiggde pengar till en tågbiljett, och då åkte polisen till platsen och grep honom och fann de här pengarna, fortsätter Anne Sjöblom.

Stämmer summan att det handlar om sex miljoner kronor?

– Pengarna är inte räknande än, så exakt vad det handlar om kan jag inte säga. Men att det handlar om miljonbelopp är helt klart.

Finns det fler misstänkta?

– Nej. Han är ensam.

Vad kan du säga om den misstänkte?

– Det här är en man från Sverige, åtminstone med nordiskt ursprung.

Är det här en person som brukar tigga?

– Som jag har förstått det är det inte en person som brukar tigga. Men han tiggde pengar till den här biljetten, säger Anne Sjöblom.

Brottsrubriceringen är i dagsläget grov penningtvätt för den just nu frihetsberövade mannen. Enligt Ekobrottsmyndigheten är straffskalan för penningtvättsbrott fängelse i högst två år, och för grovt penningtvättsbrott fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa