De välkomnar våren med blot

På söndagen anordnar samfundet Forn Sed ett vårblot för tjugonde gången i ordningen. Förutom att fira våren i Gamla Uppsala kommer de också att fira sitt 25-årsjubileum.

21 april 2019 08:27

I helgen har hedningar från hela Sverige samlats i Uppsala. Samfundet Forn Sed firar 25 år och på måndag är det dags för årsting, eller årsmöte. Men helgens stora höjdpunkt är nog ändå vårblotet.

– Bloten brukar ofta vara lite mindre men i morgon kommer vi vara fler än vanligt. Förra året var vi runt 120 personer och med tanke på vädret och att vi har både 25-årsjubileum och årsting den här gången kommer nog ännu fler i år, säger Bruse LF Persson, ordförande för samfundet Forn Sed.

Bruse LF Persson ser sig själv som en sorts sekulär ledare för föreningen. En av de andliga ledarna som kommer att delta under vårblotet är Per Lundberg.

– En fråga jag brukar få är vad man ska ha på sig. "Ha på dig något som du tycker är speciellt, så att du internt känner dig redo", brukar jag svara då, säger han.

– Ja, alla får ha på sig vad de vill men det som förenar oss är att vi alla har kläder på oss, säger Bruse LF Persson och skrattar.

Han betonar att vem som helst får närvara vid blotet. Den som är nyfiken får gärna komma och se på.

– Och efteråt får man gärna komma fram och ställa frågor till oss. När jag var med på mitt första blot hade jag ingen att prata med och hade ingen aning om hur det gick till. Den som är nyfiken får gärna komma och se det som en chans till självutbildning, säger Bruse LF Persson.

Hur går då ett vårblot egentligen till? Jo, inför söndagens aktivitet finns ett tydligt körschema. Deltagarna samlas vid museet i Gamla Uppsala klockan 13. Sedan går de i procession till blotplatsen där blotsfrid utlyses. I forna dagar kunde det innebära att man inte skulle hugga huvudet av någon man låg i fejd med, i dag kan det handla om att lägga tjafs man haft på internet åt sidan för en stund.

Deltagarna placerar sig i en ring och efter att de tvagat sig bjuds olika makter, så som jorden, våren, Frej och Freja, in. Ett spel, eller en teaterpjäs, kommer att framföras innan det är dags för individuellt blotande. Då får var och en ge gåvor till makterna. Under vårblotet är det framförallt till Frej och Freja som äpplen, bröd och andra gåvor brukar riktas.

När deltagarna blotat är det dags att skåla. Gåvorna placeras sedan ut i ringen och en långdans drar igång. Som en ringlande orm rör sig gruppen runt blotplatsen några varv – och sedan avslutas ceremonin.

Efter blotet stannar en del och har picknick och sedan väntar gille på kvällen.

Hedendom eller asatro

Exakt hur många som betraktar sig som hedningar eller asatroende i Sverige är svårt att säga. Samfundet Forn Sed har över 400 medlemmar och i den nyare gruppen Nordiska Asasamfundet finns över 800 medlemmar. Modern asatro, även kallad forn sed eller nordisk sed, är yttringar av fornnordisk religion och folktro som funnits ungefär sedan 1960-talet. Asatron är en modern religion som växt fram i nutid, men med historiska rötter. De flesta troende ser det inte som ett försök att återskapa en vikingatida religion, utan som om de återupptäcker ett andligt arv.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!