De träffades igen efter 15 år tack vare en synt

Vad gör man om man glömmer en synt på tåget? Svaret: Man tar det piano och efterlyser den i Facebook-gruppen ”UNT Pendlingskollen”.

3 september 2019 21:26

Att vara med i Facebook-gruppen ”UNT Pendlingskollen” är melodin för många av Uppsalas pendlare. Här delas information om förseningar och andra upplevelser från pendlarnas vardag. Inte sällan efterlyses också något kvarglömt.

Förra veckan hämtade Erik Backlund, Uppsalabo och Stockholmspendlare, en nyinköpt synt i Uppsala till en kollega. Men på morgontåget till Stockholm glömde han synten på hatthyllan. Han sprang tillbaka och hann fram lagom till att se tåget försvinna tillbaka mot Uppsala.

– Jag fick panik. Det kändes så otroligt tråkigt. Min kollega Ruben var jätteglad över att ha hittat synten på Blocket och skulle ha en spelning med sitt band några dagar senare, säger Erik Backlund.

Han ringde SJ:s hittegodsavdelning utan att komma fram. Sedan fick han en idé.

– Jag skrev ett meddelande i Facebook-gruppen ”UNT Pendlingskollen” och tänkte att de var en bra chans att någon på tåget skulle se det.

Han var då ganska orolig eftersom en synt kan tänkas vara rätt stöldbegärlig.

En stund senare fick han svar – från en gammal klasskamrat från gymnasiet han inte träffat på 15 år. Svaret löd: ”Jag tror jag har din synt här”.

SJ-tåget var återigen på väg mot Stockholm efter ett kort uppehåll i Uppsala. Hedvig Maripuu satt i just den vagn där synten låg kvar på hatthyllan. Lyckan var gjord. Erik Backlund svarade: ”Jaaaaaaa!!! Vi har ju gått i samma klass dessutom. Älskar den här gruppen!”.

Strax före klockan nio sprang han från sitt jobb till Stockholms central med lättat hjärta. I slutet av perrong 3 möttes de gamla klasskamraterna och Erik Backlund fick tillbaka synten.

– Han blev ju glad såklart. Jag vet ju själv hur det är att få tillbaka något som man tror är borta. Det är en väldig lättnad, säger Hedvig Maripuu, också hon Uppsalabo och pendlare sedan flera år.

Hedvig Maripuu berättar att hon oftast brukar få tillbaka det hon tappar bort.

– Det känns bra att det finns så många hjälpsamma människor där ute, säger hon. –

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
John Hällström