De samlar in julklappar till hundratals barn

Förra året kom Julpatrullen till. Några veckor senare hade välgörenhetsgruppen samlat in 250 julklappar som skänktes till behövande barn. I år är målen och visionerna ännu större.

16 oktober 2018 13:00

– För mig är det en självklarhet att barnen, åtminstone en dag om året, ska få känna lite lycka. Många har det tufft varje dag och om vi kan vara med och hjälpa till så måste vi det, säger Sofie Elisson Söder.

Det citatet förklarar mer eller mindre varför Julpatrullens finns till och varför sju personer, Sofie Elisson Söder, Reneé Söderström, Veronika Elisson Söder, Paula Ahola, Jeanette Söder, Rebecka Sandqvist och Lotta Söder, från olika platser i länet valt att lägga majoriteten av sin lediga tid på att hjälpa andra.

– Vi har gjort andra välgörenhetsprojekt tidigare men det här är det första som verkligen fått leva vidare och som vi vill satsa på, säger Sofie Elisson Söder.

Det var hon som kom på initiativet förra året, i början av december.

– Jag satt en morgon och skrollade på Facebook och då dök det upp en artikel som uppmärksammande att det fanns så många barn som inte får någon julklapp. Jag hade inte förstått att det var så illa.

Sedan gick det fort. Jag tog bussen till Paula och berättade att vi skulle samla in julklappar till barn och att vi skulle heta Julpatrullen, berättar Sofie Elisson Söder.

Några dagar senare presenterade Sofie Elisson Söder idén för Uppsala stadsmission. En idé som gick ut på att Julpatrullen skulle samla in julklappar som Stadsmissionen skulle dela ut till behövande barn.

– Vi ställde ut säckar på olika ställen dit de som ville kunde lämna en julklapp. Säckarna stod ute i 2,5 veckor. Efter det slog vi in och levererade 250 julklappar till Uppsala stadsmission, säger Sofie Elisson Söder.

Förra året föddes och genomfördes Julpatrullen på bara några få veckor. I år har gruppen varit ute i god tid. Redan nu är planeringen i full gång och en hemsida har precis lanserats. Gruppmedlemmarna håller ständigt kontakt med varandra och nya idéer diskuteras ständigt.

– Så fort man slutar jobbet börjar det plinga i vår Messenger-grupp. Jag var borta från gruppen en dag och då hade jag 147 olästa meddelanden, säger Veronika Elisson Söder.

I år har Uppsala stadsmission satt ett mål på 200 julklappar, men medlemmarna i Julpatrullen har större visioner än så. Nya idéer diskuteras under intervjuns gång.

– Men jag har en dröm och ett mål om att vi samlar in ännu fler julklappar. Det hade varit fantastiskt. Vi skulle till exempel kunna åka till sjukhus och kyrkor och dela ut klappar. Eller ha en egen minijul dit familjer kan komma och hämta en julklapp, säger Sofie Elisson Söder och fortätter:

– Det kan bli så att vi kallar in Julpatrullen även på sommaren eftersom att det är många familjer som inte kommer iväg på semester. Vi skulle kanske kunna åka till Furuvik eller arrangera ett jippo med lekparkshäng, godisregn, fiskedam och målarhörna. Vi har lite visioner.

I år har antalet ställen där Julpatrullens säckar står utplacerade fördubblats och finns runt om i länet, bland annat på flera ställen i Uppsala, i Alunda, Almunge och Östhammar. 19 november placeras säckarna ut och kommer stå kvar till 10 december.

– Nu från början söker vi alla sorters julklappar. De ska passa till tjejer och killar mellan ett och arton år, så det är väldigt blandat, säger Sofie Elisson Söder.

På Uppsala stadsmission är man glad över Julpatrullens initiativ.

– Vi är väldigt positiva till det här. De tog det här initiativet förra året också och det är helt fantastiskt. Förra året blev väldigt lyckat och det var många barn som fick julklappar, säger Karolina Carlén på Uppsala stadsmissions kvinnobyrå, och fortsätter:

– Vi är väldigt glada över att de vill göra det här igen. Det här är positivt på många sätt. De pratar om Uppsala stadsmission och uppmärksammar oss, men framför allt för att de sätter fokus på barnen som vi möter. Det är inte självklart för alla att fira en jul i trygghet och med allt vad det innebär.

Är det många barn i Uppsalaområdet som är i den här situationen?

– Ja, visst är det det. På Kvinnobyrån möter vi med barn som upplevt våld i en nära relation och erbjuder stöd till dessa barn samt deras mammor. Det är 30-35 barn som det handlar om. Det kommer även gå till 220 barn som är i kontakt med vår verksamhet Matkassen. Verksamheten handlar om att butiker i Uppsalaområdet skänker ett matöverskott till oss som vi ger ut i form av matkassar till människor som inte får pengarna att räcka till.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Ahlén

Ämnen du kan följa