De paddlar in i svenska samhället

En efter en glider kanoterna in till stranden vid Storvretabadet. Biotopias Äventyrsgrupp för nyanlända är på paddelhajk.

14 oktober 2017 18:07

Naturen som en väg in i det svenska samhället. Det är idén bakom Äventyrsgruppen där Biotopia tar med nyanlända på utflykt. I helgen var det dags för paddlingshajk. De började vid Vattholma och på två dagar ska gruppen ta sig längs Fyrisån till centrala Uppsala.

Natten innan tillbringade de i tält vid Ensta. Och det är även slutmålet för den första dagens paddling. När UNT möter upp har de nått Storvretabadet där det blir lunchpaus.

– Om ni bär upp maten från kanoterna kan vi sätta i gång, säger Sara Beckman, projektledare för Äventyrsgruppen.

På ett stormkök kokas vatten till soppa och kaffe. Med i packningen finns också bröd, kokta ägg, mjukost och morötter.

– I Syrien är det ingen som gör sånt här. Det är bara om man blir militär som man sover i tält, berättar Fadi Osso, som kom till Sverige för ett halvår sedan.

Han är mycket nöjd med utflykten hittills, även om han blev lite blöt i kanoten.

Målgruppen är nyanlända i åldersspannet 15–25 år. Definitionen av nyanlända är lite flytande. Med i gruppen är också Mariam Ahmed, som kommer från Irak men som har bott i Sverige i 19 år. Om man får förlängt stöd för projektet hoppas Sara Beckman också få ungdomar med svensk bakgrund i gruppen för att underlätta språkträningen för de mer nyanlända.

Även om friluftsliv inte varit en del av vardagen tidigare för deltagarna säger Sara Beckman att de kan ha färdigheter som är användbara ute i fält.

– Det är inga problem att dela upp sysslorna. Det är bara att säga vad som ska göras så sätter de i gång. Och vissa saker som att laga mat på eld är de jätteduktiga på. Det kan vara svårare när man är ute med svenska ungdomar som inte är vana att klara sig själva på samma sätt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Heimer