På Timmermansgatan bakom polishuset i Svartbäcken skedde en explosion sent på måndagskvällen. Enligt polisen tyder mycket på att attacken var riktad mot polisen efter deras arbete i Gottsunda och Valsätra-området. UNT besökte platsen på tisdagsförmiddagen för att prata med boende i närområdet.

LÄS MER: Explosion nära polishuset i Uppsala

LÄS MER: Anhållne mannen nekar till brott

Artikelbild

| Ing-Britt och Thomas Ramqvist har sitt garage i närheten av där explosionen skedde.

– Jag hörde smällen när jag satt och tittade på tv – först tänkte jag att nu har de sprängt polishuset, säger Ing-Britt Ramqvist som bor i närheten tillsammans med sin man Thomas.

Enligt Lisa Sannervik vid Uppsalapolisen tyder allt på att det var en handgranat som detonerade. Explosionen misstänks ha skett i en bil på en parkeringsplats – mittemot detonationsplatsen har Thomas och Ing-Britt Ramqvist sitt garage. I deras garagedörr finns splitter kvar från explosionen.

– Det är så pass små skador att det inte är någon idé att åtgärda, Thomas Ramqvist.

– Det är hemskt. Man har ju följt det som hänt i Gottsunda och Valsätra men när våldet kommer hit börjar man ju fundera över vad som är på gång, säger Ing-Britt.

Artikelbild

Lättare skador på garagedörr efter explosionen. Enligt uppgift ska det vara en handgranat som detonerat.

Efter explosionen var polisen snabbt på plats och spärrade av. Svartbäckens Montessoriförskola hamnade innanför avspärrningarna.

– Den första läraren som kom till jobbet blev naturligtvis uppskakad och det är ett par föräldrar som har valt att hålla barnen hemma. Men polisen har varit väldigt bra på att informera barnen och oss i personalen så vi känner oss trygga, säger Anna Barkman, kontaktperson på förskolan.

Artikelbild

| Svartbäckens Montessoriförskola ligger i närheten av detonationsplatsen.

Från förskolefönstret har personalen och barnen kunnat följa när polisens tekniker undersökt brottsplatsen.

– Det är tråkigt och hemskt att man går på vår poliskår på det här sättet, säger Anna Barkman.

Vid 07-tiden på tisdagsmorgonen gick polisen ut med att en man i 20-årsåldern gripits och anhållits. Han misstänks nu för delaktighet i försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse. Han nekar till brott.

LÄS MER: Anhållna mannen nekar till brott

LÄS MER: Tidigare dåd mot polisen i år