De bloggar mitt i Stadsträdgården

I vår nya serie Sommar i parken tar vi en titt på stadens parker. Vem hänger var och vad är det bästa och sämsta med parkerna? Först ut: Stadsträdgården.

26 juni 2019 12:23

När solen börja sjunka på sommarhimlen vaknar Stadsträdgården till liv. Genom den svarta stålporten vid Flustret strömmar människor på väg mot, och från, centrum. Från lekparken mitt i parken hörs skratt och skrik och i skuggan av de många träden sitter människor på filtar och umgås.

På en bänk sitter Annie Larsson och Erik Falkenström. De är från Örebro och har inte stenkoll på alla Uppsalas parker, men den här gillar de.

– Det är en härlig känsla här. Mycket aktivitet och rörelse, säger Erik Falkenström samtidigt som ett gäng joggare tassar förbi på grusvägen bakom.

I barnvagnen framför paret ligger den nya familjemedlemmen Love och vilar.

– Vi har varit på Akademiska i snart två veckor, så det är jätteskönt att komma ut, säger Annie Larsson.

Under ett stort träd sitter Changjune Park och Nellie Wallin. På bordet framför sig har de en liten och behändig filmkamera.

– Vi spelar in en videoblogg där vi berättar om vårt liv ihop, berättar Changjune Park som nyligen flyttade från Sydkorea till Nellie Wallin i Sverige.

De uppskattar att det finns natur så nära stan. Kanske att det kunde finnas lite fler blommor, men i övrigt finns det inte mycket att klaga på.

Eva Wik och Christina Ohlsson har cyklat till Stadsträdgården för att delta i ett jympapass. Det bästa med parken är Parksnäckan, tycker Eva Wik. Christina Ohlsson tycker att dansen som arrangeras på somrarna är toppen.

– Och det sämsta är väl att parken blir mindre, tycker jag. De håller på och bygger så mycket här omkring, säger Eva Wik.

Att så många kommer hit till parken nära både centrum och vatten är inte svårt att förstå. Men en sak det tvistas om är namnet:

– Den heter Stadsträdgården, inte Stadsparken, även om det är en stadspark. Det finns ett antal stadsparker i stan, säger Olov Stenholt, arbetsledare på Uppsala kommuns parkavdelning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erik Windolf