– Skyltning är jätteviktigt. Tänk bara på när du är på semester själv hur du läser vad som finns längs vägarna. Jag brukar jämföra med Irland där jag alltid "ojar" mig över allt turistiskt man skyltar för, säger Kicki Lidén på bolaget Boka Uppland, med mångårigt förflutet i föreningen Vallonbruk i Uppland.

Enligt henne och flera andra UNT talat med kämpade föreningen hårt i många år för att det skulle skyltas om bruken vid E4 när den byggdes. Men de körde huvudet i väggen, som hon beskriver det, och det blev inga skyltar. Så den som idag åker mellan Uppsala och Gävle får ingen hint om vilka kulturskatter Upplandsskogarna ruvar på längs med avtagsvägarna från motorvägen.

– Visst är det helt knäppt. Självklart borde det finnas en stor skylt för bruken redan vid Storvretaavfarten. Men det har funnits en bromskloss på dåvarande Vägverket när det gäller skyltning i Uppland, det är inte bara bruken som drabbats av det. Uppsala lyckades med Linnéminnena - till sist, säger Kicki Lidén.

Artikelbild

| Kicki Lidén arbetar på Boka Uppland. I dag är marknadföringen av bruken splittrad och rörig, tycker hon. "Regionen borde ta ett större ansvar"

Efter tio år av påverkansarbete fick ett par av bruken i alla fall så kallad brunskyltning, den formella skyltningen för kulturminnen. Men de sitter vid sista avfartsvägen, när man redan är framme. Vid Lövstabruk handlar det om en snutt på några hundra meter från skylten in till bruket från söder.

– Och det var väldigt hårda krav på öppettider för att få sådan skyltning, så det blev vara Österbybruk och Lövstabruk som fick, säger hon.

Skyltningsfrågan är en djungel med flera aktörer inblandade. Under Vallonbruk i Upplands tid drev föreningen skyltningsfrågorna. Bland annat fick man till stånd välkomsttavlor, exempelvis vid kommungränsen mellan Uppsala och Östhammar vid en påver parkeringsplats på väg 290 utan bord, bänkar eller toaletter. Där förkunnar en tavla med en karta "Välkommen till Vallonbruk i Uppland". I dag är tavlan nedklottrad.

– Den parkeringsplatsen är inte rolig. Och tavlan har vandaliserats förr, säger Kicki Lidén.

Artikelbild

| Efter många års kamp fick ett par av Upplands bruk så kallad brunskyltning. Men de sitter vid sista avfarten, som här, där det bara är några hundra meter kvar till Lövstabruk.

Sedan föreningen lades ned 2017 är det ingen som driver skyltfrågorna. Johan von Knorring är ordförande i herrgårdsstiftelsen i Österbybruk.

– Skyltningen har inte varit någon stor fråga för oss än. Men vi vill öka våra ambitioner och då blir även skyltningen. Vi behöver marknadsföra oss vid de stora avfarterna, säger han.

Artikelbild

| På en stor öde parkeringsplats nor om Lövstabruk finns den här informationstavlan som välkomnar till 1700-talet.

Han känner inte till den nedklottrade välkomstskylten på 290.

– Det är förstås inte bra, det är ju inget som lockar. Och jag vet inte ens riktigt vem som har ansvar för en sådan avfart, kommunen eller Trafikverket, säger han.

Artikelbild

| Sedan föreningen Vallonbruk i Uppland lades ned har somliga frågor trillat mellan stolarna, som skyltningen. I dag krackelerar flera av dem som förenignen tog fram.

När UNT försöker kontrollera uppgifterna om den uteblivna skyltningen vid E4 blir Trafikverkets svar att det inte finns några dokument i diariet.

– Jag skulle säga att om bruken i Uppland samlar sig och utser en kontaktperson är det fullt möjligt att ansöka hos oss om skyltning vid E4, säger Joanna Ljunggren, kommunikatör på Trafikverket, som också påpekar att Uppland ska vara glada över de bruna skyltarna man fått.

– Det är de finaste skyltarna man kan få, säger hon.