Därför inför man inte eldningsförbud

Massor av bränder har brutit ut i skog och mark i Uppsalaområdet den senaste tiden. Ändå råder inte eldningsförbud – varför?

25 april 2019 13:00

Eftersom det är så torrt i markerna avråder räddningstjänsten från eldning i Uppsala län. Men det råder inget eldningsförbud.

– Vi går på räddningstjänsternas professionella omdömen, och de tittar på många parametrar så som hur fuktigt det är i marken, hur stor spridningsrisken är och hur stor antädningsrisken är, säger Gernas Molla, tjänsteman i beredskap på Länsstyrelsen i Uppsala.

Länsstyrelsen är den myndighet som utfärdar eldningsförbud, men det sker alltså utifrån räddningstjänstens prognoser. De har kontakt flera gånger om dagen, och när Gernas Molla vid 18-tiden på onsdagskvällen pratade med räddningstjänsten fick han veta att brandrisken är på avtagande i länet.

– De ser att luftfuktigheten ökar, den 29 april kommer det att vara normala värden igen. Men det kan givetvis ändras snabbt, och då kan det bli tal om eldningsförbud.

Varför inte bara utfärda ett förbud när det nu sker så mycket bränder?

– Vi vill inte urvattna ett förbud, det ska tas till vid extremfall. Och vi ser att avrådan haft effekt; de flesta bränder som startat nu har varit från maskiner.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Sandow