Cykelkurs för kvinnor populärt

Foten på pedalen, broms och så balansen, full fart framåt! Genom en intensivkurs som anordnas av Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala har kvinnor haft möjlighet att lära sig cykla.

16 augusti 2019 09:00

Kursen hålls på Vaksala skola och består av praktiska övningar och teori.

– Varje år är det samma succé. Alla är så glada, säger cykellärare Najia Afali.

Syftet med intensivkursen är att kvinnor ska stärkas och inkluderas i samhället. 16 kvinnor var anmälda och innan kursens slut hade mer än hälften lärt sig rulla på två hjul.

Eritrea Tekeste har just kommit igång med cyklandet. Hon har svårt att sluta skratta när hon rullar på sin cykel. Till hjälp har hon Lina Gómez som lärde sig cykla på Vaksalaskolans gårdsplan 2017. I dag är det hon som stöttar och springer efter cyklarna. Andfådd berättar hon att hon är här främst för mijön.

– Om fler kan cykla kanske bilanvändandet minskar. I Uppsala är det värdefullt att kunna cykla, säger Gómez.

Orsakerna till att kvinnor är här skiljer sig åt. Några är här för att snabbare kunna ta sig till olika platser i Uppsala, andra för att det är roligt.

– Det är inte bara en frihet för kvinnorna utan också ett verktyg för att få ett jobb. Flera äldreboenden önskar att man ska kunna cykla säger en av intitiativtagarna Amil Sarsour.

EritreaTeleste berättar mellan skrattattackerna att hennes planer är att cykla överallt.

– Kvinnorna får som en chock när de klarar att cykla. Efter kursen behöver de hem och träna innan de tar sig ut på gatorna. Därefter kommer de kunna bli fria och göra allt de vill med cykel, handla, fika, ja allt säger Najia Afali.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lise Kalén