Sjukhusdirektör Eric Wahlberg sträcker reflexmässigt fram handen för att hälsa när vi träffar honom. Men kommer på sig själv och backar undan.
– Vi ska nog inte ta i hand, säger han.
Eric Wahlberg tar emot oss i sitt tjänsterum bara några dagar efter att sjukhuset presenterat en prognos som visar en rekordförlust på 627 miljoner för 2020. För att ens nå dit krävs dessutom att nya sparbeting börjar få effekt under året. Men det är inte i första hand ekonomin som den här intervjun kommer att handla om.
– Ska jag vara riktigt ärlig är det inte samma fokus på sparande just nu. Man kan inte begära att verksamheterna ska genomföra stora sparbeting samtidigt som vi har horder av patienter med covid-19. Det är inte rimligt nu, men kommer att krävas så snart det klingar av, säger Eric Wahlberg, som också vill berömma personalen:
– Medarbetarna gör verkligen allt de kan för patienterna.
Vad är din största oro med corona?
– Just nu är det materialförsörjningen med skyddsutrustning som är det stora problemet. Det är brist i hela landet.
Men högst på önskelistan står egentligen något annat.
– Det är att vi får ett test som visar på antikroppar mot coronaviruset. Då vet vi vilka i personalen som redan har haft covid-19 och som inte kan smittas igen.
Corona får stora konsekvenser för vården, både på kort och lång sikt. I veckan har tre ny avdelningar öppnats på sjukhuset enbart för att hantera coronapatienter. När antalet patienter med covid-19 så småningom klingar av innebär det inte att prövningarna är över.
– Då har vi en puckel med patienter som inte har fått vård under den här tiden. Det kommer att bli enorma köer.
Vilka diagnoser handlar det om?
– All akut vård genomförs liksom all vård som inte kan vänta, som viss cancervård. Men behandlingar av till exempel patienter med broskförslitningar, vilket påverkar livskvaliteten men som man inte dör av, skjuts upp.
Hur mycket längre kommer de att behöva vänta?
– Jag tror att för vissa kommer det att bli en lång väntan. När man betar av köerna försöker man prioritera de patienter som har en påverkad livskvalitet. Men hur lång kön blir går inte att säga.
Det går dock inte att helt ignorera ekonomin, som länge varit ett stort problem för Akademiska sjukhuset. Årsprognosen är gjord innan coronautbrottet började påverka sjukhuset. Den visar att fjolårets rekordunderskott på 543 miljoner ser ut att bli ännu högre i år, kanske så mycket som 800 miljoner om sparpaketen inte får effekt.
Eric Wahlberg säger dock att det "förhoppningsvis" inte är så illa som det ser ut.
– Nu börjar vi se att kostnadsutvecklingen bromsas inom vissa områden.
Men att underskottet ökar så mycket visar väl att åtgärderna inte har gett tillräcklig effekt?
– Budgeten är gjord efter den kostnadsnivå vi hade vid ingången av 2019. Sedan har kostnaderna ökat med en halv miljard under året. Det innebär att vi utgår från en högre kostnadsnivå och åtgärderna kommer att ta tid. Det här försöker jag förklara för den politiska styrelsen, säger Eric Wahlberg.
Hur påverkar corona sjukhusets ekonomi?
– Det kommer att kosta. En tredjedel av intäkterna är rörliga, från andra regioner. Den största delen av dessa intäkter är ersättning för planerad vård som inte utförs just nu. Påverkan på ekonomin kommer att bli enorm.
Hur mycket rör det sig om?
– Jag vet faktiskt inte. Det här kommer att bli ett väldigt speciellt år.