Både Liberalerna och Centerpartiet står inför ett vägval. Ska de släppa fram Socialdemokraternas Stefan Löfven som statsminister eller hålla kvar i Allianssamarbetet?

En som deltagit i många möten om den kommande regeringsbildningen den senaste tiden – både i riksdagsgruppen och i andra konstellationer i partiet – är Solveig Zander, Centerpartistisk riksdagsledamot för Uppsala län. Ännu vet hon inte hur hon ställer sig i frågan.

– Jag har inga kommentarer faktiskt. Jag har inte bestämt mig än, utan måste fundera lite mer först, säger hon.

Vilka är för- respektive nackdelarna med de olika alternativen anser du?

– Det vill jag inte uttala mig om.

Hur är stämningen på mötena?

– Jättebra. Vi diskuterar lugnt, på samma sätt som vi pratar om alla frågor som är uppe och ska avgöras.

Det var i fredags som riksdagens talman gav Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven två veckor på sig att söka stöd för en regering. Den 5 december ska riksdagen rösta om honom som statsminister. Om Centerpartiet beslutar sig för att säga ja till Stefan Löfven kommer han att samla 175 av riksdagens 349 mandat – precis en majoritet alltså. V och MP har sedan tidigare sagt att de kommer att släppa fram honom.

Innan dess måste alltså Centerpartiet ha kommit fram till ett beslut. Den kommande veckan fortsätter mötena.

– Det lär bli gott om såväl formella som informella sådana, säger Solveig Zander.

Ser du det som en spännande tid i svensk politik?

– Kanske mest som en konstig tid i svensk politik. Den här situationen tillhör ju inte vanligheterna. Samtidigt är det ju otroligt intressant att få leva i historien. Jag hade önskat att det varit enklare, bara.

Även inom Liberalerna pågår många möten om hur man ska agera i den kommande regeringsbildningen. Partiet är splittrat, men Liberalerna i Uppsala län har redan bestämt sig och öppet deklarerat att man hellre ser ett samarbete med S än att SD får inflytande. Liberalerna i Skåne går däremot på andra linjen och vill stänga dörren till S.

Något gemensamt ställningstagande har varken Centerpartiet i Uppsala län eller i Uppsala kommun samlats kring.

– Vi har inte diskuterat den frågan. Mitt fokus är Uppsala kommun, och här anser vi att Uppsalaalliansen och borgerliga reformförslag är bäst för att Uppsala ska utvecklas attraktivt, säger Stefan Hanna kommunalråd för Centerpartiet i Uppsala.

Innebär det att du hoppas att C ska välja Allianslinjen även på riksplanet?

– Vänsterblocket bär inte på de reformförslag som är nödvändiga för att Sveriges konkurrenskraft ska stärkas. Vi måste göra stora reformer inom många områden för att klara de utmaningar vi står inför, och det har Annie Lööf också varit väldigt tydlig med.

Om Alliansen ska få majoritet krävs det ju stöd från SD?

– Hur olika partier ska rösta får de välja själva. Det är viktigt att vi får en så borgerlig politik som möjligt.

Borde C alltså ha röstat ja till en M- och KD-regering enligt dig?

– Jag lägger mig inte i det, mitt fokus är på Uppsala.

Läs mer: "En del tycker att vi sviker Alliansen"