Centern presenterar plan mot hedersförtryck

Centerpartiet i Uppsala har tagit fram en handlingsplan mot hedersförtryck. "Det här är kanske den viktigaste frågan i Uppsala i dag", säger Unn Harsem, lokal ordförande för C.

På måndagen presenterade Centerpartiet i Uppsala sin handlingsplan, på Fadimes plats. Från vänster Solveig Zander, riksdagsledamot, Unn Harsem, ordförande för C i Uppsala och Jonas Petersson, gruppledare för C i Uppsala.

På måndagen presenterade Centerpartiet i Uppsala sin handlingsplan, på Fadimes plats. Från vänster Solveig Zander, riksdagsledamot, Unn Harsem, ordförande för C i Uppsala och Jonas Petersson, gruppledare för C i Uppsala.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala kommun2019-12-09 19:30

– Värnar man om frihet blir man helt förtvivlad när man förstår hur utbrett hedersförtryck är i Uppsala, säger Unn Harsem, som är ordförande för Centerpartiet i Uppsala. 

Den studie hon hänvisar till är Ung018, som gjordes i samtliga Uppsalas niondeklasser i fjol och visade att 61 procent av de utrikesfödda flickorna inte själva kommer att få bestämma vem de ska gifta sig med. Totalt är det 19 procent av alla Uppsalas tonårstjejer – och 12 procent av killarna – som inte tillåts välja partner utan familjens godkännande.

Sedan februari i år har Centerpartiets medlemmar i Uppsala läst på och "diskuterat massor" och nu, efter diverse remissrundor både internt och externt, har man formulerat en handlingsplan för att bekämpa hedersförtrycket. Att öka kunskapen ser partiet som centralt.

– Vi vill se ett kommunalt kompetenslyft riktat till all personal som möter barn och ungdomar, så att man lär sig se tecken på när någon är utsatt och riskerar att exempelvis könsstympas eller giftas bort, säger Jonas Petersson (C), gruppledare för C i Uppsala.

En granskning som UNT gjort visar på klara brister i socialtjänstens utredningar av hedersförtryck. För att komma tillrätta med detta vill Centerpartiet inrätta ett särskilt kompetensteam på socialtjänsten som ska stötta socialsekreterarna, en fråga som man redan drivit igenom i budgeten för 2020 tillsammans med KD och M och som fick stöd av SD och Fi.

– Det behövs också tydliga rutiner. Socialsekreterare, lärare och alla andra måste veta hur man ska agera när man misstänker hedersförtryck, till exempel att man inte kontaktar familjen direkt eftersom det kan vara direkt farligt för barnet, säger Unn Harsem. 

Andra delar i den handlingsplan som partiet tagit fram är exempelvis:

* Årliga temadagar på Uppsalas skolor om mänskliga rättigheter där eleverna bland annat får diskutera hedersförtryck.

* Obligatoriska handlingsplaner mot hedersförtryck på alla Uppsalas skolor.

* Utbildningsinsatser för nyanlända, där man informerar om svensk lag, barns rättigheter och föräldrars befogenhet.

Det har i januari gått 18 år sedan Fadime Sahindal dödades av sin pappa i Uppsala för att hon ville bestämma själv över sitt liv. Hur kan det komma sig att det först är nu som ett parti i Uppsala kommer med en handlingsplan för hur hedersförtryck ska motarbetas?

– Det kan man fråga sig. Kanske handlar det om sömnighet och okunskap. Kanske har man främst sett det som hemska individuella berättelser och haft svårt att greppa att det handlar om ett större system, säger Unn Harsem. 

– Det är en så privat fråga. Det kan vara svårt att i offentliga sammanhang, till exempel i skolan uppmärksamma de varningssignaler som finns, säger Jonas Petersson. 

– Det har nog varit svårt för många, även för mig, att förstå hur jäkligt hedersförtrycket är. Att sånt här sker mot egna familjemedlemmar är nästan ofattbart, säger Solveig Zander riksdagsledamot för C för Uppsala län.

Nu har ni tagit fram en handlingsplan. Vad ska ni göra med den? 

– Nu har vi något att hålla oss i i debatten, så att vi inte glider iväg. Vi vet vad vi tycker i frågan, alla medlemmar har godkänt handlingsplanen och nu får vi jobba utifrån den. Många andra partier i Uppsala har varit intresserade av handlingsplanen och bett att få se den, säger Unn Harsem.

Läs mer: Utbrett hedersförtryck bland Uppsalas unga
Läs mer: Stora brister i utredningar om hedersförtryck

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!