Centern letar lösningar i brist på kommunalråd

Zahrah Lifvendahl kastades rakt in i hetluften när Stefan Hanna uteslöts och hon fick ta över som ledare för Centerns fullmäktigegrupp. Partiet letar nu nya lösningar att driva politik sedan man förlorat sin kommunalrådspost.

14 januari 2019 08:03

– Det är klart att det skulle underlätta att ha en kommunalrådspost, men jag tror vi kommer kunna föra vår politik på ett bra sätt ändå, säger Zahrah Lifvendahl.

När Stefan Hanna uteslöts ur partiet den 3 december blev han direkt av med rollen som gruppledare för Centerpartiets ledamöter i kommunfullmäktige. Sin kommunalrådspost har han dock laglig rätt att behålla – och partiet gick därmed miste om att ha en avlönad person som driver centerpartistisk politik.

Men partiet hade tur. Precis innan uteslutningen hade kommunfullmäktige fattat beslutet att den som är gruppledare för ett parti som inte har ett kommunalråd ska få 40 procent av en kommunalrådslön.

– Den här lösningen får vi stor nytta av, säger Zahrah Lifvendahl.

En gruppledares uppgift är att samordna politiska frågor, ha kontakt med ledamöterna i nämnder och styrelser och, i Centerns fall, att samarbeta med de andra gruppledarna i Alliansen.

Hur långt räcker 40 procent?

– Det har jag ingen tydlig bild av än. Man kan jobba hur mycket som helst såklart. Vi tittar nu på andra möjligheter för att få upp tjänstegraden, till exempel genom uppdrag i nämnder och styrelser som ger arvode.

Zahrah Lifvendahl är en av de mest politiskt erfarna i den centerpartistiska fullmäktigegruppen, där många är nya. Redan dagen efter uteslutningen fick hon frågan om hon ville bli ny gruppledare. Hon tackade ja – men bara till att ta över tillfälligt.

– Jag tycker för mycket om mitt jobb som vattensamordnare på Uppsala kommun och VD på Fyrisåns vattenförbund för att ta tjänstledigt därifrån, förklarar hon.

På en stämma den 21 januari ska Centerpartiet därför välja en ny gruppledare. Diskussionerna pågår nu internt om vem som ska ta över. Partiet är djupt splittrat vad gäller uteslutningen av Stefan Hanna. Zahrah Lifvendahl tillhör de som inte haft några problem med honom.

– Jag har haft ett väldigt bra samarbete med Stefan och tycker att han gjort mycket bra. Så från mitt perspektiv var uteslutningen olycklig.

Spelar det någon roll för medlemmarna från vilken falang nästa gruppledare kommer?

– Det bästa kanske är om personen inte varit en tydlig del av konflikten, men annars spelar det nog ingen roll.

Hur är stämningen i partiet?

– Bra skulle jag säga. Jag upplever i dag inte någon lägerbildning, utan snarare att våra medlemmar och förtroendevalda blickar framåt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Sandow