Carolinaparken – värd att visa amerikaner

I vår serie Sommar i parken tar vi en titt på stadens parker. Näst på tur: Carolinaparken, som i folkmun är mer känd som Engelska parken.

20 juli 2019 14:00

Här dansade Owe Thörnqvist rumba och här promenerade Gösta Knutsson. I hundratals år har studenter blickat ut mot parken från sina studieplatser i universitetsbiblioteket Carolina rediviva. Men Engelska parken, som egentligen heter Carolinaparken, är inte bara gammal och anrik. Senast 2014 poppade något nytt upp i parken då lekplatsen i ena hörnet byggdes om med Uppsalakatten Pelle Svanslös som tema. De allra flesta besökare som tillbringar längre tid i parken tycks göra det i just lekparken. Här finns en rutschkana, en gungställning och olika hus hämtade från Pelles värld som är spännande att kika in i.

En bit från lekparken, och de glada ropen, sitter Ann-Christin Sundell. Hennes ena barnbarn sover i vagnen framför henne och i Pelleparken springer det andra barnbarnet av sig.

– Jag är och hälsar på här i Uppsala. Vi tyckte det kunde vara kul att gå hit en stund, säger hon.

När sömntutan i barnvagnen vaknat ska de gå vidare. Då ska det fikas för hela slanten.

Ralf Bjurbo och hans familj visar upp Pelleparken för några vänner från USA och deras barn som är på besök. Och det bästa med Engelska parken är just lekparken, tycker han.

– Den är kreativ och sätter fart på barnens fantasi, säger Ralf Bjurbo.

Han är inte särskilt ofta i Carolinaparken men har goda minnen härifrån. Hans barn är nämligen med i en teatergrupp som brukar delta i Kulturernas karneval, vars tåg startar och går i mål i just Carolinaparken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erik Windolf