Klart är också att byggplanerna i en av Uppsalas grönaste stadsdelar väcker engagemang. Redan en kvart före start var Eriksbergsskolans aula välfylld. När debatten började fanns nästan bara ståplatser kvar. På podiet fanns politiker från alla sju partier i plan- och byggnadsnämnden. Alla är överens om att Eriksberg nu står i tur när Uppsala ska fortsätta växa, skillnaderna handlar om vilka värden som betonas och hur storskalig utbyggnaden får bli.
Frågan om hur många bostäder det egentligen rör sig om blev obesvarad. 2600 lägenheter är senaste siffran som nämnts men Moderaternas kommunalråd Therez Olsson betonade att inget ännu är avgjort. I stället handlar det om att få en variation i lägenhetsstorlekar och våningshöjder, som i sin tur påverkar antalet bostäder, enligt Olsson.
Överlag betonade politikerna att mycket av planeringen ännu återstår och att det fortfarande finns goda chanser att påverka resultatet:
– Vi förlängde samrådet för planprogrammet och det återstår samråd för varje kommande detaljplan. Vi tar med oss att det finns stor oro för förtätningen men vi vill förtäta varsamt och skapa ett bra resultat, summerade kommunalrådet Erik Pelling (S).
Trots politikernas försäkran anades en oro bland åhörarna för att mycket redan är avgjort i planeringen. Hur kommer det sig exempelvis att man redan kan teckna sig för bostäder som planeras i Hammarparken, undrade en i publiken, och fick till svar att det agerandet får stå för bostadsbolaget, som ännu inte har något slutligt besked om hur mycket de får bygga.
Applåder fick de inlägg från politikerna på podiet som varnade för en alltför kraftig utbyggnad eller betonade värdet av stadsdelens stora gröna ytor mellan husen. Uppmaningar att lyssna mer till vad bostads- och samhällsforskare säger om stadsbyggnad föll också i god jord. Flera forskare har varnat för att byggplanerna i Eriksberg är alltför storskaliga.
När publiken önskade mer utbyggnad i tätorter på landsbygden blev svaren från podiet att det behövs både - och för att möta bostadsbehovet, samtidigt som det är bostäder inom stadsgränserna som efterfrågas mest.
Ytterligare ett besked gällde nästa steg i planeringen, som innebär att politikerna får en sammanställning av de många synpunkter som lämnats in på förslaget till så kallat planprogram för Eriksberg. Men det är inte gjort på en kafferast att sammanfatta över 400 remissvar och först efter sommaren väntas en redogörelse ligga på byggnadsnämndens bord. Därefter beslutar politikerna vilka delar av förslaget som ska justeras innan planeringen kan gå vidare.