Busschaufför stängs av efter ofredande

När 13-åringen i Uppland skulle betala sin biljett på bussen fick hon höra sexuella kommentarer om sin kropp av busschauffören. Händelsen är polisanmäld och bussbolaget har tagit föraren ur tjänst.

24 februari 2017 09:28

Det var i måndags kväll som 13-åringen klev på bussen i Uppsala. Eftersom hon skulle betala biljetten med kontokort, vilket kan ta lite tid, gick hon på sist för att inte skapa kö bakom sig. När hennes vänner då gått och satt sig ska busschauffören plötsligt ha sagt att han "skulle fixa ett bättre pris eftersom hon är så fin och har en sådan fin kropp", och tog därför inte betalt fullt pris.

– Det här är verkligen inte okej, hon är bara 13 år, säger flickans mamma och berättar att hon blev arg och frustrerad när hon fick höra om busschaufförens kommentar.

– Min dotter tyckte så klart att detta var obehagligt, och vill inte träffa på honom igen på bussen. Jag hoppas att han tas ur tjänst tills dess att detta är ordentligt utrett.

Flickan och hennes vänner beslöt sig för att anmäla det inträffade till UL, direkt på bussen, och enligt mamman blev de informerade om att ärendet gått vidare till bussbolaget där chauffören är anställd.

Bussbolaget genomför nu en egen utredning och föraren är tills vidare avstängd.

– Om det här stämmer är det helt oacceptabelt förstås, det förstår var och en. Men vi vill inte föregripa utredningen utan måste prata med chauffören och höra alla sidor, säger den operativa chefen på bussbolaget till UNT.

Föraren stäng av. Då ser ni allvarligt på det som hänt?

– Visst är det så. Det är standard för oss att ta chauffören ur tjänst tills vi utrett det inträffade. Hur vi bemöter våra passagerare är något av det viktigaste för oss, det handlar inte bara hur vi kör från 'a' till 'b'. Det är en förtroendefråga, säger bolagets chef.

Händelsen anmäldes även till polisen, som dock beslutade att lägga ner anmälan direkt. Enligt Mikael Hedström, presstalesperson för polisregion Mitt, saknas det anledning att tro att brott har begåtts.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Amanda Möller Berg/Sara Linderoth