BUP i Uppsala skär ner ytterligare

Under tre hela sommarmånader kommer psykakuten för barn och unga i Uppsala hållas stängd 16 av dygnets 24 timmar. "Det är inget vi vill, men vi måste", säger chefen Anna Servin Cervin.

19 maj 2019 18:31

Fram till första juni har barn- och ungdomspsykiatrins akutmottagning öppet dygnet runt i sina lokaler i Psykiatrins hus i Uppsala. Men under hela juni, juli och augusti kommer akuten bara vara öppen mellan 8 på morgonen och 16 på eftermiddagen.

– Tyvärr måste vi göra så här, det är inget vi vill men vi behöver göra det beroende på läkarbemanningen. Vi kan inte ha hyrläkare som jobbar natt, säger Anna Servin Cervin.

De egna läkarna kommer i stället att få arbetspass så att bemanningen är säkrad alla dagar i veckan, även lördagar och söndagar, uppger hon.

Redan i fjol gjordes en liknande neddragning, men då under en kortare period än i år. Erfarenheten från då är att det fungerar, säger Anna Servin Cervin.

– Vi har också analyserat mönstren för hur och när man söker vård. Och det är inte så många som söker nattetid. Generellt sett är det heller inte bra att bedöma någon nattetid. Men det är klart att ibland måste man, säger hon.

LÄS MER: Hon ska hitta lösningar på ungdomspsykiatrins kris

För de allra allvarligaste fallen, om någon exempelvis har allvarliga suicidplaner eller befinner sig i en psykos kommer det att finnas hjälp att få, intygar Anna Servin Cervin. Akutkliniken är alltid bemannad även om det inte finns läkare där, och där finns en telefon som är öppen dygnet runt.

– Dit kan man alltid ringa. De kan vid behov konsultera läkare på akuten vid vuxenpsykiatrin som finns i samma hus. Faktum är att de flesta redan i dag ringer först. För många hjälper det också att bara få veta att man kan få en tid på morgonen nästa dag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Skeri

Ämnen du kan följa