Bup-huset rivs inom ett halvår

Redan inom ett halvår kommer det gamla Bup-huset på Ulleråker att rivas. Stadsbyggnadskontoret godkände direkt landstinget ansökan om rivningslov.

21 juli 2010 09:07

Den 14 juli ansökte Landstinget om rivningslov för det ockuperade huset på Ulleråker. Samma dag godkände stadsbyggnadskontoret ansökan. Ett beslut som gäller i två år, men landstinget tänker inte dra ut på tiden. De ser nu över hur snart man kan påbörja rivningen och redan inom ett halvår kan det gamla BUP-huset på Ulleråker vara jämnat med marken.
– Upphandlingen ska bara bli klar med landstingsservice. Hur snart det blir av, något exakt datum, kan jag inte svara på, säger landstingsrådet Arne Sandemo (m).

Men inom vilket tidsperspektiv, ett år?
– Det ska ske ganska snart, inom ett halvår, kanske snarare än så. Huset står och skämmer området och lockar till sig ockupanter. Det ska rivas och området ska bli bostäder men det är en fråga om när det kan vara lämpligt också, säger han.

När Kvarteret Kajan för första gången ockuperade huset hölls lugna diskussioner mellan gruppen och landstinget och både parterna pratade om ömsesidig förståelse. Syftet med att aktionen har varit att visa det orimliga i att landstingets byggnader får stå tomma och förfalla när det råder brist på bostäder och samlingslokaler.

Men i förra veckan polisanmälde landstinget Kvarteret Kajan för olaga intrång. Landstinget anser att ockupanterna tar bostadsdiskussionen med fel part.
– Bostadspolitik får de prata med kommunen om, inte med oss på landstinget. När de tog sig in i huset för andra gången så kände vi att det inte går att föra en dialog med dem, säger Arne Sandemo.

Trots polisanmälan bodde ockupanterna kvar i huset under veckan men under tisdagseftermiddagen stod det gamla Bup-huset på Ulleråker tomt. Ingen från Kvarteret Kajorna syntes på området. Inte heller gick det att nå aktionsgruppens företrädare på telefon. Polisen är förtegen om vilka beslut som tagits i samband med polisanmälan och om vilka åtgärder de ska ta till.
– Vi arbetar med det just nu, alla tagna beslut och åtgärder kan jag inte berätta om. Det finns en anmälan och vi arbetar utifrån den, säger Christer Nordström, pressansvarig vid Uppsalapolisen.

Bakgrund

Gruppen Kvarteret Kajan tog sig den 17 april in i landstingets 4 500 kvadratmeter stora byggnad på Ulleråker som stått öde sedan 2003. Aktionen är en protest mot att hus står tomma trots bostadsbrist. Enligt Kvarteret Kajan har cirka 600 personer rört sig i huset under ockupationen. Omkring 30 personer sov där varje natt. Ockupationen avbröts efter 13 dagar men återupptogs den 12 juli.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Wictor