Bukfetma ökar diabetesrisken

Kvinnor med bukfetma lider betydligt större risk att drabbas av diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar än män med samma typ av övervikt. Det visar en ny studie från Uppsala universitet.

10 september 2019 14:00

Studien, som över 325 000 personer har deltagit i, visar enligt forskarna att bukfetma är en starkt bidragande orsak till diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar. Sedan tidigare har det gått att se en koppling mellan högre mängder av fett som lagras runt organen och tarmarna – så kallat visceralt fett – och de nämnda sjukdomarna.

Den nya studien visar emellertid på ett faktiskt orsakssamband mellan bukfetma och en större risk för bland annat diabetes, hjärtinfarkt, högt blodtryck och höga blodfetter.

LÄS MER: Så vill Uppsala lyfta diabetesforskningen

Åsa Johansson är docent i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet och en av författarna till studien. I ett pressmeddelande från universitetet uttrycker hon sin förvåning över att kopplingen mellan bukfetma och ökad risk för sjukdom var mycket starkare hos kvinnor än hos män.

– Att lägga på sig ett extra kilo visceralt fett kan ge en över sju gånger ökad risk för typ-2 diabetes hos kvinnor medan samma fettökning bara drygt fördubblar risken hos män, säger hon i pressmeddelandet.

LÄS MER: Han lever med en livslång sjukdom

Åsa Johansson och de andra forskarna upptäckte också att risken för att drabbas av diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar verkar öka snabbast när personer med ”små eller måttliga mängder” bukfetma går upp i vikt. Den ökningen blir betydligt mindre om en person med stora mängder fett i buken lägger på sig ytterligare.

I pressmeddelandet påtalas också att det finns individuella skillnader i hur fett fördelas över kroppen och att en person som inte ser särskilt överviktig ut ändå kan ha en skadlig bukfetma.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Felix Wedjesjö

Ämnen du kan följa